Ankara Anlaşması Vize Kabul Şansımı Artırmak İçin Evimi/Arabamı Satmalı Mıyım?

Ankara Anlaşması Vizesi’ne başvuran herkesin iş planında ve vize başvurusunda ne kadar paraya sahip olduğunu ve bu paranın kaynağını belirtmesi gerekir. Kişinin maddi durumunu gösteren para miktarı 2 nedenden dolayı önemlidir. Birincisi, yapacağınız iş için yeterli sermayeye sahip olup olmadığınızı belgelemelisiniz. İkincisi ise, eğer vize alır da İngiltere’ye giderseniz, gittiğinizde 6 ay geçinecek kadar paranızın olmasıdır.

Bu durumda kişiler evini ya da arabasını satmayı düşünür ve bir kısmı ev ve arabasını satıp parayı bankaya yatırır, başvurusunu öyle yapar. Bu her ne kadar kolay bir kararmış gibi görünse de Ankara Anlaşması Vizesi’nin doğası gereği zor bir karardır ve dikkatli alınması gerekir. Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gidenler kendi işini kurmak amaçlı gider. Bunların bir kısmı kendi işini kurarken bir kısmı da -özellikle IT uzmanları- kendine ait şirket kurup sözleşmeli olarak çalışır.

Burda mesele, İngiltere’ye gidildiğinde işlerin planlandığı gibi gidip gitmeyeceğidir. Eğer iş planınızda ve kafanızda kurguladığınız şeyleri gerçekleştiremezseniz İngiltere’de cepten yersiniz. Bu durumda İngiltere gibi pahalı ve parası bizimkinden 4-5 kat daha değerli bir ülkede oldukça masraflı bir ilk yıl geçirirsiniz.

Onun için çoğu insan evimi ve arabamı satmayayım, onun yerine tapu ve araç ruhsatını Ankara Anlaşması belgelerinde sunayım diye düşünür ve başvuruyu bu şekilde yapar.

Burda temel soru başvurunuzu inceleyen vize memurunun finansal kaynaklarınızın yeterliliğine ikna olup olmayacağıdır. Eğer vize başvusurunda belirttiğiniz sahip olduğunuz para (ev ve araba dışında) yukarda belirttiğimiz sermayenize ve ilk 6 ay geçinmenize yetecek miktarda değilse bu durumda vize memuru ev ve arabanızın olmasına bakmaksızın başvurunuzu reddedebilir. Buna gerekçe olarak ta “Maddi imkanlarınız yetersiz” diyebilir. Evinizi ve arabanızı satacağınızı belirtmeniz bu durumda yeterli olmayabilir zira vize memuru “Evinizi ve arabanızı satma ihtimaliniz var ama bunun bir garantisi yok. Vizeyi aldıktan sonra bundan vazgeçebilirsiniz” şeklinde bir gerekçe sunabilir ve başvurunuzu reddedebilir.

Bu durumda yapılması gerekenler 2 seçenek olarak ortaya çıkar;

  1. Ya ev araba satışından gelebilecek para dışında yeterli miktarda para ile başvuru yapmalısınız. Bu durumda, bu parayla birlikte ayrıca ev ve arabanızı belgelemeniz vize başvurunuzu kuvvetlendirir. Ama bunların dışında mutlaka yeterli paranız olmalıdır

  2. Ya da evinizi veya arabanızı ya da ikisini de satıp bu parayı bankaya yatırıp bu parayı ev ve araba satışlarından elde ettiğinize dair belgeleri ve banka dekontlarınızı vize başvurunuzda sunmanız gerekir. Bunun nedeni vize ofisinin bankada gösterdiğiniz paranızın kaynağını mutlaka bilmek istemesidir. Kaynağı belli olmayan bir para miktarı ne olursa olsun vize başvurunuzun reddedilmesine yol açar.


Burda karar verirken arabanızı sattığınızda bu miktar sermaye ve 6 ay geçinmenize yetecek ise ilk olarak arabanızı satabilirsiniz. Yetmeyecek ise evinizi de satabilirsiniz. Fakat eğer evinizi satmaya karar verirseniz mutlaka ama mutlaka İngiltere’ye gittiğinizde işlerin ters gidebileceğini ve iş planınızdaki hedeflerinizi gerçekleştiremeyebileceğinizi de hesaba katın. Bu durumda eğer Türkiye’ye geri dönecek olursanız hem benzer bir evi aynı fiyata alamayabilirsiniz ve hem de paranın bir kısmını harcayacağınız için ev alma ihtimaliniz bile azalabilir.

Evinizi satmaktan vazgeçerseniz önünüzdeki en mantıklı seçenek Türkiye’de bir süre daha çalışıp para biriktirmek ve Ankara Anlaşması vizesine yeterli miktarda birikime sahip olunca başvurmaktır.

Sevebilirsin...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...