Mutlaka Bilmeniz Gereken Görgü Kuralları

Her ülkenin ve her kültürün kendi içerisinde kabul görmüş yazılı olmayan bazı kuralları vardır. Bunlara genel olarak görgü kuralları diyebiliriz. Bu kurallar yazılı değildir ancak sizler için önemli olanları yazılı hale getirdik. Yaşayarak öğrenmeniz aslında en doğrusu ama önce bizden öğrenip daha sonra yaşayarak pekiştirmeniz sizler için daha iyi olur. Ne de olsa artık bilgi çağında yaşıyoruz ve bu çeşit bilgilere ulaşmamız kolay. Atalarımızın da dediği gibi; bilmemek değil, öğrenmemek ayıp. O yüzden bakalım nelermiş bu kurallar.

Havadan Sudan Muhabbet Etmek


İngilizce’de “small talk” olarak geçen bu kavram karşımızdaki kişinin fazla özeline inmeden ayaküstü yapılan muhabbete denilir. Small talk İngilizler’in adeta genetiğine yazılmıştır ve bu konuda kendilerini çok geliştirmişlerdir. Small talk gibi konuşmaları başlatan şeye ise “conversation starter” denir ve conversation starterların başında hava durumu muhabbeti gelir. İngilizler hava hakkında konuşmadan bir gün bile geçirmez, geçiremez. Bu konudaki yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz. Siz de mutlaka bu işin nasıl yapıldığını öğrenmelisiniz. Öğrenmeseniz bile alışmalısınız. Sizin için önemsiz gibi görünse de İngiliz kültüründe yer etmiş bir unsur olduğundan kabul etmek durumundasınız. Eğer ki bu işi başarabilirseniz, sosyal hayatınız açısından sağlam bir adım atmış olursunuz.

Mind The Gap


Mesafenizi koruyun yani. Hem fiziksel olarak hem de tavır olarak her daim insanlarla aranızda bir mesafe olsun. Ancak soğuk da olmayın. Birisiyle konuşurken çok yakın durmanıza gerek yok mesela. 50-70 cm arası bir mesafede kalmanız en ideali olarak kabul edilmiştir. Ya da konuştuğunuz konuların fazla özele inmediğine dikkat edin. Türkiye’de de mesela çok yakınımız değilse bir insana ne kadar maaş aldığı sorulmaz. İşin kısacası “personal space” adı verilen kişisel alana fiziksel olarak girmeden ve kişisel sayılabilecek bilgilere değinmeden muhabbet edip mesafeli olmayı bilmek karşılıklı saygı açısından son derece önemlidir.

Bilmeniz gerekebilir11 Maddede Danışman Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler


Bahşiş


Bahşiş bırakmanın zorunlu olarak kabul gördüğü bazı durumlar vardır. Hatta siz, aldığınız servis ya da hizmetten memnun olmasanız bile bahşiş bırakmak durumunda olabilirsiniz. O yüzden bu tarz durumları iyi öğrenmekte fayda var.

Restoran ya da kafelerde bahşiş bırakmalısınız. Tabii ki arabaya servis ya da paket yaptırıyorsanız kimse bahşiş bırakmanızı beklemez. Eğer ki bir garsondan servis hizmeti alıyorsanız, menüyü ya da hesabınızı iyice inceleyin. Bunların üzerinde garsoniye ücreti görürseniz bahşiş bırakmanıza gerek yok, fakat herhangi bir şey belirtilmemişse %10 civarı bahşiş bırakmanız adettendir.

Bindiğiniz taksilerde de %10 bahşiş bırakmanız beklenir. Garson vb. gibi size hizmet eden işçi kısmına bahşiş vermek bize ters gelmese de kendi işinin patronu sayılan taksicilere bahşiş vermek biraz ters düşer. Fakat İngiltere’de taksicilere de bahşiş verilir. Hatta bunu nasıl yapacağınızı bir örnekle açıklayalım. Gittiğiniz mesafe 13.5 sterlin tuttu ve siz 20’lik banknot uzattınız. Taksiciden para üstü olarak sadece 5 sterlin istediğinizi belirtip aradaki 1.5 sterlini bahşiş olarak bırakmanız ve bunu yaparken de bahsini açmamanız gerekir.

Kuaför ve otel personeline de 1-2 sterlin bahşiş bırakmanız gerekir. Kuaför bu işi el emeği harcayarak yaptığı ve işçi sayıldığı için bahşiş alır diye kabul edilir. Otel çalışanları ise size görevleri dışında bir konuda yardımcı olursa bahşiş bırakmanız gerekir. Mesela odanızı gösteren çalışan, aynı zamanda eşyalarınızı taşırsa ya da lobideki görevli bir bilet alma, restoranda yer ayarlama gibi konularda yardımcı olursa 1-2 sterlin bahşiş vermeniz adettendir.

Birini Ziyaret Etme


Sevebilirsin... İngiltere’de Hangi Televizyon Kanalları İzleniyor


İngiltere’de de aynı bizde olduğu gibi evlerin kapıları kapalıdır. Eğer ki birini ziyaret edecekseniz 1-2 gün önceden zamanı kararlaştırıp öyle ziyaret edin. Sonuçta o kapının kapalı olmasının bir sebebi var değil mi? Eğer ki birisiyle samimi olursunuz ve istediğiniz zaman onu ziyaret edebileceğinizi söylemişse o zaman durum farklı. İstediğiniz zaman gidin, tabii ki gecenin bir yarısı değil.

Hediye


Doğum günü, noel vb. gibi özel günlerde aile bireylerinin, arkadaşların kısacası yakın çevrenizdeki insanların birbirine hediye vermesi çok normaldir. Ayrıca ev ziyaretlerine giderken de çiçek, çikolata gibi ufak hediyeler alınır. Yani eliniz boş gitmemeniz gerekir. Hediye konusunda fazla sıkıntı çekeceğinizi düşünmüyoruz. Çünkü hediye alma bizde de var. Önemli olan düşünüp bir şeyler almak. Kimse aldığınız hediyenin fiyatını düşünmez. Bu konu hakkında bilmeniz gereken tek şey aldığınız hediyenin pakedini hemen açmanız gerektiği. Eğer açmazsanız kötü bir imaj oluşturabilir. Doğum günü, İngilizler’e özgü bayramlar ya da benzer özel günler hediye alıp-vermek için fırsat yaratır. Bu fırsatları değerlendirme inceliğini göstermek hem sizi hem de hediye verdiğiniz kişiyi mutlu eder. Hediye vermenin mutlu edici etkisi vardır. Bir de insanlar ufak bir hediyeyi bile uzun süre unutmaz ve bu da sizin sosyal bağlarınızı her zaman kuvvetli ve sıcak tutar.

Sıraya Girmek


İngiliz kültürünün eşsiz benzersiz unsuru bu olabilir. Her zaman her yerde bir sıra görebilirsiniz. Bilet alırken, ekmek alırken, şampuan alırken… Temel mantık sıraya ilk giren kişinin ilk olarak hizmet alması. Kesinlikle sıraya kaynak yapmaya çalışmayın, kimse hoş karşılamaz. Ama gerçekten acil bir işiniz varsa ve sıradaki insanlardan uygun bir dille rica ederseniz size sırada öncelik tanırlar.

Sofra Adabı


Eğer birinin evine yemeğe davet edildiyseniz, eve vardığınız gibi sofraya oturmayın. Ev sahibi oturma düzenini önceden ayarlamış olabilir. Bir de çatal bıçak kullanımı gibi noktalara dikkat edin. (Yerken çatalın sol, bıçağın sağ elle tutulması gibi) Restoranda yemek yiyorsanız eğer, hesabı ödeyecek kişi yemek davetinde bulunan kişidir. Bir de dirseklerinizi yemek masasına koymanız İngilizler tarafından hoş karşılanmaz. Yapmamaya dikkat edin.

Teşekkür Ederim / Özür Dilerim / Lütfen


Bir dildeki en önemli işleve sahip kelimeler bunlardır. Sadece nerede teşekkür edeceğinizi ve özür dileyeceğinizi bilmeniz bile bütün hayatınız boyunca size eşsiz fırsatlar sunar. İngilizler her şeye teşekkür ederler. Kazara birisine çarparsanız hemen özür dileyin, sizin hatanız bile olsa siz özür dilediğinizde karşınızdaki de sizden özür diler.

İngilizler teşekkür ederlerken “thank you” yerine “cheers” kelimesini çok kullanırlar. O yüzden duyduğunuz zaman şaşırmayın. Hatta kimi zaman vedalaşırken “good bye” yerine bile “cheers” kullanırlar.

Bizim için çok normal olan davranışlar farklı bir kültürde çok farklı karşılanabilir. Mesela sofraya dirseklerinizi koymak Türkiye’de normal karşılansa da İngiltere’de normal olmayan bir davranıştır. Bu yüzden bu tarz yazılı olmayan kurallara alışmak ve benimsemek gerekir. Ancak bu sayede İngiliz toplumu içerisinde kabul görür ve başarılı olabiliriz. Biz de bu yazımızda sizlere bu yolda yardımcı olmak adına bilgiler sunduk. Özellikle teşekkür etme ve özür dileme kısmını yaparsanız dünyanın neresinde olursanız olun, önünüz açık olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...