İngiliz Ağırlık ve Uzunluk Ölçüleri

İngiliz ölçü birimleri ya da imparatorluk ölçü birimleri, Birleşik Krallık’ta 1824 yılında çıkarılan “Ağırlıklar ve Ölçüler Kanunu” ile düzenlenen ve yeniden tanımlanan ölçü birimleri. 1965 yılında resmi olarak yerini metrik sisteme bırakmıştır ancak halen gayriresmî olarak kullanılır. Amerikan ölçü sistemine temel teşkil etmiştir.

Uzunluk birimleri olarak inç, yarda, mil, kara mili, deniz mili vs.; hacim olarak galon, ons, pint vs. ve kütle olarak libre, pound vb. gibi birimler kullanılır.

İnç


İnç, 2,54 cm uzunluğundaki uzunluk ölçüsü birimidir. Kesme işareti ( ” ) ile ifade edilir. İngiliz birimleri, Emperyal birimler, Birleşik Devletler geleneksel birimleri gibi farklı sistemlerin bir parçasıdır. Uzunluk değeri sistemden sisteme değişebilir. Alan hesaplamalarında inç kare, hacim hesaplamalarında ise inç küp adını alır.

Bir uzunluk ölçüsü olarak inç; ABD, Kanada ve Birleşik Krallık’ta yaygın olarak kullanılır. ABD ve İngiltere’de kişilerin boy uzunlukları foot ve inç cinsinde ifade edilirken; Kanada’da sürücü ehliyeti gibi resmi belgelerde kişilerin boy uzunlukları metrik ölçülerle gösterilir.

Fit (Foot)


Fit (İngilizce tekili foot, çoğulu feet; ft veya bazen,  şeklinde kısaltılır) İngiliz birim sisteminde bir uzunluk ölçüsü birimidir. 30,48 cm uzunluktadır. 1 yarda 3 fite eşit olup 1 fit 12 inçe eşittir.

1958’de Amerika Birleşik Devletleri ve İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri, 1 yardanın uzunluğunu 0,9144 metre olarak tanımladılar. Dolayısıyla, 1 fit 0,3048 metreye eşit (30,48 cm) hale geldi.

Yarda


Yarda; İngiliz birimleri, Emperyal birimler ve Birleşik Devletler geleneksel birimleri sistemleri içinde yer alan bir uzunluk ölçüsü birimidir. Uzunluk değeri sistemden sisteme değişebilir. 1 yarda 3 fit ya da 36 inçtir. Genelde mesafeleri ifade etmek için kullanılır. Alan hesaplarında yarda kare, hacim hesaplamalarında ise yarda küp adını alır. Bugün en büyük sıklıkta kullanılan yarda, uzunluk değeri 0,9144 m’ye eşit olan “uluslararası yarda”dır. ABD, Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde kullanılır.

Mil


Mil bir mesafe ölçüm birimidir. İsim olarak İngilizce kökenlidir, tarihte değişik yöre ve ilgi alanlarında farklı uzunlukta kullanılmış ve halen kullanılmaktadır. Standart kısaltması; (mi)´dir.

Kara mili (Statute mile) ve Deniz mili (Nautical mile) olarak iki farklı uzunluklara ayrılırlar.

Bir Kara mil´inin uzunluğu metrik hesaba göre tam: 1.609,344 metredir.

Deniz Mili


Deniz mil (Nautical mile)´inin uluslararası resmi bir kısaltması olmadığından, şu kısaltmalara rastlamak mümkündür.: M, NM, nm, ve nmi.

Bir deniz mil´inin uzunluğu metrik hesaba göre tam: 1.852,2 metredir.

Galon


Galon, başta Birleşik Krallık ve Kuzey Amerika olmak üzere bazı ülkelerde kullanılan bir hacim ölçü birimidir. İngiltere kökenli bir birim olan galonun birkaç farklı ölçüsü vardır. İngiliz galonu, İmparatorluk galonu olarak da bilinir. “Sıvı” ve “kuru” ayrımı yoktur. 1 galon = 4,54609 litredir.

Ons


Ons (sembol oz), bir kütle birimidir. Genellikle yaygın olan“Avoirdupois Onsunu” belirtmek için kullanılır fakat başka ons çeşitleri de vardır. 1 Avoirdupois Onsu tam olarak 28,349523125 grama eşittir.

Pint


Pint; başlıca Britanya ve ABD ölçü sistemlerinde kullanılan, yaklaşık yarım litrelik bir hacim birimi. İngiliz sisteminde hem katı, hem sıvılar için 0,56826125 litre; Amerikan sisteminde katılar için 0,5506104713575 litre ve sıvılar için 0,473176473 litredir. Her iki sistemde de 2 kupa bir pinte, 2 pint bir quarta eşittir. Özellikle barda fıçı bira istediğiniz zaman pint hesabı üzerinden satılır.

Libre


Pound (kısaltması lb), bir ağırlık ölçüsü birimi. Dünyada yaygın olarak kullanılan avoirdupois sistemde 0,45359237 kilograma veya 16 onsa eşittir. Troy ve apothecaries sistemlerinde 0,3732417216 kg, 12 ons veya 5760 graine eşittir. “lb” kısaltması, modern poundun atası olan Roma ağırlık birimi libradan gelir. Yani ağırlık birimi olan pound ve libre aynı şey.

Bu Kadar Birimi Nasıl Akılda Tutup Hesaplarım?


Bu kadar birimi akılda tutmanıza hiç gerek yok çünkü devir değişti. Artık elinizin altında internet var. Hatta bunun için ayrı bir uygulama kullanmanıza bile gerek yok. Google’a sorduğunuz zaman size her daim doğru sonucu otomatik olarak veriyor. Bunun için 2 yöntem var:

İlki Google içerisinde “Google Unit Converter” diye aratmanız. Yani “Google Birim Dönüştürücü” şeklinde bir arama yapmanız gerekiyor. Bu aramayı yaptığınızda karşınıza dijital hesap makinesi gibi bir ekran çıkıyor.

Google Unit Converter (Birim Dönüştürücü)




Karşımıza çıkan bu dönüştürücüden istediğimiz birimi seçip istediğimiz ölçüdeki birime çeviriyoruz. Mesela 1.80 boyundaki bir insanın inç cinsindeki karşılığına birlikte bakalım.

Sonuç, karşımıza birimi girdiğimiz gibi hemen giriyor. Ayrıca Google bizlere sadece ağırlık ve uzunluk birimlerini değil para, hız, zaman, sıcaklık gibi birçok birimi diğer birimlere çevirmekte yardımcı oluyor. Bunun için tek ihtiyacınız olan internet bağlantısı ve internete bağlanabilen bir cihaz. (cep telefonu, tablet, bilgisayar vb.)

Google’ın hayatımızın çoğu kısmında bizlere yardımcı olması sizce de çok güzel değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...