Bir Kişi İçin İngiltere’de Yaşam Masrafları

İngiltere'de yaşam masrafları hakkında bilginiz var mı? İngiltere'ye yerleşmek istiyorsan bilmeniz gereken önemli şeyler..

Herhangi bir şekilde birden fazla ülkede yaşayan kişilerin, seyahatlerinde ilk olarak ücretler dikkati çekmektedir. Seyahat edilen ülkelerin bulunduğu coğrafyaya, gelenek ve göreneklerine, tarihlerine ve bunlarla sınırlı olmayan bir çok ülkesel olgulara bağlı olarak, belirli alanlarda fiyat farklılıkları göze çarpmaktadır.

Örneğin Türkiye’de 1933 yılında düzenlenen Sümerbank yasasıyla birlikte kurulan Kayseri, Ereğli ve Bakırköy bez fabrikaları ile Nazilli’de kurulan basma fabrikası, Cumhuriyet’in bebeklik yıllarında Türkiye’nin tekstil ile buluşup, günümüze kadar gelişerek coğrafyasında, hatta dünyada lider bir konuma gelmesini sağlamıştır. Bu nedenle Türkiye’de özellikle elbise ve tekstil ile ilgili ürünlerin fiyatları oldukça makuldür. Bu masrafların ortaya çıkmasına tarihin etkisidir.

Öte yandan İngiltere, bir ada ülkesi olduğundan dolayı, tahmin edebileceğiniz üzere binlerce çeşit balığın gıda tüketimi çemberine dahil olması demektir. Bu nedenle deniz ürünleri fiyatlarının, denize kıyısı olmayan ülkelere göre çok daha uygun olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu da masrafların belirlenmesinde coğrafyanın oynadığı role bir örnektir.

Detaylı olarak yaşam masraflarıyla ilgili bilgi vermeden önce, İngiltere’de karşınıza çıkabilecek ve sizleri şaşırtabilecek masraflara dikkat çekmek doğru olacaktır. Zira internet sitemizin başlıca amaçlarından biri de, İngiltere’de yaşanacak olumsuz tecrübelerin mümkün olduğunca önüne geçmektedir.

Ulaşım, her şeyden önce değinilmesi gereken noktadır. Zira ofisiniz evinize yakın değilse metro, tren ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanmanız gerekmektedir. Londra metrosunda şu anda tek bir bilet £4.90 olarak belirlenmiştir. Bunun yanında Oyster Card toplu taşıma kartınız mevcutsa, miktar uzaklığa göre £2.40 – £2.80 arasında değişmektedir. Bu sadece Türk Lirasına dönüştürüldüğünde değil, İngiltere için de gerçekten yüksek bir miktardır. Ek olarak, 35-45 dakikalık bir tren seyahati için, örneğin Waterloo tren istasyonundan, Weybridge tren istasyonuna gitmek isterseniz, ödemeniz gereken miktar £9.60 olacaktır. Bu nedenle ulaşımda cebinizin ısınmaması için toplu taşıma kartı satın almanız önemlidir.

Kiralar, İngiltere’ye giden herkesin en büyük masrafını oluşturmaktadır. İngiltere para birimi üzerinden örnek verecek olursak, Avrupa’daki evlerin aylık ortalama kirası £450 civarında seyretmekte iken, İngiltere’deki evlerin ortalama kirası £750 olarak kaydedilmiştir. Normal seviyede kazancı olan bireylerin aylık olarak kiraya harcadıkları para, kazandıkları aylık miktarın %40’ını kapsamaktadır.

62 milyonluk nüfusu ve yılda 31 milyon turistin geldiği İngiltere birçok yaşam kalitesi ölçütlerine göre çoğu ülkeyi geride bırakıp 2016 yılında kendine 14. sırada yer edinmiştir. Ancak yaşam kalitesinin bir bedeli var ve o bedel de İngiltere’deki yaşam masraflarına yansıyor. Öyle ki OECD ülkelerinin yapmış olduğu yaşam pahalılığı endeksine göre İngiltere; İsviçre, Norveç, Avusturalya ve diğer İskandinav ülkelerinin ardından 7. sırada yer alıyor. Kısacası İngiltere’de yaşamak pahalı. İngiltere’de bölgeden bölgeye değişmekle birlikte, Londra, Euractiv’in raporuna göre yüksek gayrimenkul ücretleri ve pahalı toplu taşıma ücretleriyle sadece İngiltere’nin değil, Avrupa’nın da en pahalı şehirlerinden birisi. Yaşam masraflarını karşılaştıran Numbeo sitesine göre, İngiltere’de yaşam, Türkiye’ye göre %72 daha pahalı. Kiralar ise Türkiye’ye kıyasla 1.8 kat daha fazla.

İngiltere'de Yaşam tarzına ve örneğin konut fiyatlarında olduğu oturulan konuma göre değişmekle birlikte temel giderler İngiltere için şu şekilde sıralanabilir:

Kira ücreti (Aylık): £400 (merkez dışı)– £1200 (şehir merkezi)

Aylık otobüs ücreti: £35 – £40

Aylık Şehiriçi Ulaşım (Londra – Aylık Oyster Card): £124 – £323

Aylık Şehiriçi Ulaşım (Aylık Kombine Kart): £45 – £125

Isıtma ve elektrik (Aylık): £85– £204

Çamaşır yıkama (yıkama başı): £4– £6

Yeme içme (Aylık):£400 – £600

1 ekmek: £0.65- £1,30

1 fincan kahve: £1,20

1 bira: £1 – £2

TV Lisansı: £12

 

TV Üyelik Ücreti: £27 (örn: Sky TV)

Telefon kartları: £5 – £10 – £20

Gazete: 0,50 p – £1,20

Sinema biletleri :£8 – £12

Tiyatro biletleri : £ 10 – £30

Konser biletleri : £8 – £25

Benzer hesaplamaları siz de expatistan.com ya da numbeo.com sitelerinden yapabilirsiniz.

Fotoğraf:freetirement.weebly.com




Peki dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olan İngiltere’de kısıtlı bütçe ile nasıl idare edilir, ülkeye gelirken nasıl hazırlanmak gerek?

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı kanunu gereğince ülkeden çıkarabileceğiniz paranın bir sınırı var. Gümrük polisi böyle kontrolleri sıklıkla yapmasa da x-ray cihazında yüklü miktarda para gözüktüğünde miktarı hakkında size soru sorulabilir. Kanunda bu limit yolcu ile 10.000 Avro veya eşitini aşan döviz olarak belirlenmiştir. Bu miktarı aşan yurtdışı çıkışlarında gümrük idarelerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan nakit beyan formu ile beyanda bulunulması gerekmektedir. Ayrıca aynı tebliğinin bir başka maddesine göre, Türkiye’de yerleşik kişilerin; yurt dışında şirket kurmak, mevcut şirketlere ortak olmak veya şube açmak için yaptıkları ilk nakdi ve/veya ayni sermaye ihracını müteakip üç ay içerisinde Ekonomi Bakanlığı internet adresinde yer alan yurt dışına sermaye ihracına ilişkin bilgi formunu doldurarak Hazine Müsteşarlığına ve Ekonomi Bakanlığına göndermeleri gerekmektedir.

Peki yurtdışına para transferleri nasıl olmaktadır?


Para transferi alanında uzmanlaşmış UPT, MoneyGram, Western Union gibi “wire transfer” firmaları ya da bankaların SWIFT aracılığıyla farklı ülkelerdeki bankalararası transferler en kolay para gönderme metodu olup işlem ücretine ek olarak, kur farkı ve komisyon ücreti de almaktadır. O nedenle banka ya da wire transfer firmaları ile işlem yapmadan transfer ücretlerini ve gerekli olan bilgileri sormakta yarar var. Zira kurumdan kuruma istenilen bilgiler ve ücretler değişmektedir. 2016 yılı ile ülkemizde kullanılamayan PayPal, online para göndermede en kolay yöntem olmakla birlikte, şu anda halen kullanılamamaktadır. Payoneer ve skrill paypal alternatifi olup, online olarak İngiltere’ye para göndermenize olanak sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...