İngiltere’de Ehliyet

İngiltere’de yüksek vergiler ödemeden araba alabilme imkanınız bulunur. Özellikle de ikinci el piyasasında inanılmaz düşük fiyatlara araba alabiliyorsunuz. Ancak trafiğin soldan akması ve ehliyetinizi Türkiye’den almış olmanız size bazı sorunlar çıkartabiliyor. Mesela mevcut ehliyetinizi maksimum 1 yıla kadar kullanabiliyorsunuz. Onu da sadece otomatik vitesli araçlar için kullanabiliyorsunuz. Yani düz vites kullanmayı unutun. Eğer ki 1 yıldan fazla İngiltere’de kalmayı düşünüyorsanız ve bu süre boyunca da araba kullanacaksanız yeni bir ehliyet almanız gerekiyor. Peki İngiltere’de ehliyet nasıl alınır diye siz sormadan biz açıklamaya geçelim o zaman.

Öncelikle oturum izninizin olması gerekiyor. Yani turist olarak değil de eğitim ya da iş amaçlı gitmiş olanlar yararlanabiliyor bundan. Zaten en az 185 gün aynı adreste oturmuş olmak gerekiyor. Aynı yerde 185 gün kalan turist bugüne kadar hiç duymadık.

Mevcut ehliyetinizin hala geçerli olması gerekli. Yani almış olduğunuz cezalarla el konulmuş ve geçersiz sayılan ehliyetlerle ya da süresi dolan ehliyetlerle alınmıyor. Türkiye’de yasal bir şekilde araç kullanabiliyor olmanız gerekmekte.

Önemli bir nokta ise mevcut ehliyetinizden feragat etmenizin gerekmekte olması. Yani Türkiye Cumhuriyeti ehliyetinizi İngiltere’nin ilgili kuruluşuna (DVLA) teslim etmeniz gerekiyor.

Bizde ehliyet işlerine Emniyet Genel Müdürlüğü bakıyor ama İngiltere’de DVLA yani “Sürücü ve Taşıt Lisanslama Dairesi” bu işlere bakıyor.

Bilmeniz Gerekebilir:


İngiltere’deki Elektrik Sistemindeki Farklılık ve Kullanmanız Gereken Adaptör


İngiltere’de Resmi Tatiller


Ehliyet alırken gerekli formu doldurup, mevcut ehliyetiniz ve 50 sterlin lisans ücretini DVLA’ya postalamanız gerekiyor. Verdiğimiz linkten posta adresini bulabilirsiniz. 50 sterlin 2017 yılı için geçerli olan bir ücret. Güncel fiyat zaten size başvuru sırasında bildiriliyor ve ona göre doğru miktarı gönderebilirsiniz.

İşlemlerinizi tamamladıktan sonra 3 hafta içerisinde size başvurunuzun sonucu iletilir ve düz vitesli araç kullanmak isterseniz eğer yine aynı şekilde direksiyon sınavına başvurursunuz ve direksiyon sınavına girersiniz. Eğer direksiyon sınavını da başarıyla tamamlarsanız artık tam anlamıyla bir İngiliz ehliyetiniz olur ve AB ülkelerinin tamamında yasal olarak ehliyetinizin süresi boyunca sorunsuz bir şekilde araç kullanabilirsiniz.

İngiltere’de yaşama adapte olmaya çalışırken zaruri ihtiyaç olarak karşımıza çıkan etmenlerden bize göre en kolay halledilen bir iş ehliyetinizi değiştirmek. Bir çok postanede bile başvuru formlarını bulabileceğiniz ya da internetten hemen ulaşabileceğiniz bir form ve düşük bir ücret karşılığı işinizi halledebiliyorsunuz. Gelişmiş ve çok uluslu ülkelerde bu tarz işlerin sistematik ve hızlı bir şekilde işlemesi bizler için verilmiş bir nimet adeta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...