Öğrenci Vizesi ile İngiltere’de Çalışabilir miyim?






Kariyer planlamanız bağlamında yurtdışında eğitim alma niyetindeyseniz muhtemelen bu konuda kafanızda soru işareti yaratan ilk konu bu eğitim sürecini nasıl finanse edeceğinizdir. Bursu olmayan ya da var olan bursu giderlerini karşılamaya yetersiz kalan öğrencilerin aklına ilk gelen çözüm şüphesiz okul vakitleri dışındaki zamanı çalışarak değerlendirebilme olanağı olacaktır. Ancak yasal olarak çalışabilme imkanınız ancak o ülkenin yasalarının size izin verdiği ölçüde mümkün. Bu bağlamda İngiltere’deki durumu sizlerle beraber değerlendirmek istiyoruz.

İngiltere’de öğrenci statüsünde çalışabilme hakkınızın sınırlarını başvuracağınız/aldığınız vizenin türü belirlemektedir. Bu bağlamda, kariyer planlamanız açısından başvuracağınız vize programını da doğru seçmeniz gerekmektedir.

İngiltere’de alacağınız eğitim ve vizeye göre size tanınan yasal çalışma sürelerine şöyle bir göz atalım.

İngiltere’de yabancı öğrenciler için üç çeşit vize bulunmaktadır.

1) Short-Term Study Visa (Kısa dönem öğrenci vizesi)


Bu vize türü 18 yaşın üzerindeki öğrenci adayları için 6 aydan kısa süreli dil kursu programları için verilmektedir. Yine bir defaya mahsus olarak 11 aya kadar uzatılabilmektedir. Eğer bu vize türü ile başvuru yaptınız ve vizeniz kabul edildiyse bu tarz bir vize ile İngiltere’de yasal olarak çalışma hakkınız bulunmuyor.

2)Tier 4 (Child ) Student Visa


Bu vize türü 4-17 yaş arası çocuklara verilen vize çeşididir. Bu vizenin süresi kursunun süresinin ne kadar süreceği ile belirlenir. Ancak üst sınır 16 yaşın altındakiler için 6 yıl (4 ay uzatılabilir) 16-17 yaş arası için 3 yıl (4 aya kadar uzatılabilir)dır. Eğer bu tip bir vize ile İngiltere’de ikamet ediyorsanız ve 16 yaşın üzerinde iseniz haftalık 10 saate kadar yarı zamanlı, kursun tatil zamanları tam zamanlı çalışabilirsiniz. Aynı zamanda haftalık öğrenim saatinizin yarısını aşmamak kaydı ile öğrenim gördüğünüz kursun bir parçası olarak çalışabilirsiniz.

3)Tier 4 (General) Student Visa


Bu vize türü 16 yaş üzeri öğrencilerin yararlanabildiği bir vize çeşidi. Yine vizenizin süresi kurs okul ya da yükseköğrenim periyodunuzun uzunluğu ile belirlenir.

Lisans düzeyinde bir kurs (QCF* veya NQF* Seviye 6 (ve eşdeğerleri)) veya Yukarıda bir İngiltere’nin sponsorluğunda tanınmış özel veya özel bir kamu finansmanının  yüksek öğretim kurumunda öğrenim gören öğrencilerin haftalık 20 saat;



İlginizi çekebilir:



Lisans düzeyinin altında bir kurs (QCF* veya NQF* Seviye 6 (ve eşdeğerleri)) veya Yukarıda bir İngiltere’nin sponsorluğunda tanınmış özel veya özel bir kamu finansmanının  yüksek öğretim kurumunda öğrenim gören öğrencilerin haftalık 10 saat çalışma izni bulunmaktadır.


Herhangi bir özel kursta öğrenim görenler için ise çalışma izni bulunmamaktadır.


Tüm bu bilgiler ışığında Tier 4 vizesi ile çalışma izninizin süresi hangi öğretim kurumunda öğrenim gördüğünüze bağlı olarak değiştiğini söyleyebiliriz.


Kafanıza takılan başka sorular için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...