Yurda Kesin Dönüş Öncesi Neler Yapılmalı?






Herhangi bir nedenden dolayı yurt dışında bulunan kişilerin her zaman aklını kurcalayan bir soru vardır; “Acaba bir gün memleketime geri dönecek miyim?”

Gerek yakın zamanda gerek emekli olduktan sonra yurt dışından Türkiye’ye dönmek isteyen birçok kişi bulunmaktadır. Bazı durumlarda kesin dönüş belirli bir birikim sağlandıktan sonra yapılabildiği gibi, bazı durumlarda da farklı bir ülkedeki yaşam şartlarına alışılamadığı için daha erken yapılmaktadır. Nihai olan sonuç, yurt dışında yaşayan kişilerin herhangi bir nedenden dolayı Türkiye’ye kesin dönüş yapabileceği gerçeğidir.  Peki yurda dönerken yapılması gerekenler nelerdir?

Borç Bırakmayın


Yurda döndükten sonra herhangi bir şekilde huzursuz olmamanız ve daha sonra stres yaşamamanız için mevcut borçlarınızı kapatmanız önemli bir başlangıç olacaktır. Zira borçlarınızı herhangi bir nedenden dolayı ödemezseniz, gelecekte başınız ağrıyabilir. Yakın olduğunuz kişilerden aldığınız borçlar bir yana, eğer resmi kurumlardan kredi, leasing türü borç aldıysanız, bu borçların gecikme faizlerinin ödenmeyen süre boyunca yükseldiğini hatırlatmakta fayda var. Aldığınız birkaç bin sterlinlik kredinin, gelecekte karşınıza iki üç katı olarak çıkması muhtemeldir.

Elbette herkesin kendine ait bir yöntemi bulunmaktadır ancak ilk defa yurt dışına giden ve burada özellikle iş hayatına atılacak olanlara tavsiyemiz, düzenli olarak bilgisayarlarında Excel veya muadili bir dosya tutarak, mevcut borçların detaylı olarak listelenmesi ve güncel tutulmasıdır. Bu dosyalarınızı kullandığınız cihazlara göre Google Drive veya iCloud gibi depolama hizmetleriyle desteklemeniz, cihazınızın bozulması durumunda hayat kurtarıcı olacaktır.

Ayrıca bir bankaya olan borcunuzu kapatmamamız durumunda, ödemediğiniz borcunuz zamanla kredi skoruna veya Türkiye’de bilinen ismi ile kredi notunuza olumsuz etki edecektir. Kredi notu, bir kişinin bankada kullandığınız ürünler kapsamında gerçekleştirdiği işlemlere göre belirlenen bir kontrol mekanizmasıdır. Bu mekanizma, kullanılan kredi kartlarının ne kadar yoğun kullanıldığı, ödemelerinizin zamanında yapılıp yapılamadığı ve bunlarla sınırlı olmayan, bankaya karşı yükümlü olarak gerçekleştirilmesi gereken işlemlerin düzgün bir şekilde takibini yapmaktadır. Açık bıraktığınız bir kredi kartınızda mevcut bir kaç sterlin, zamanla ödenmediği için faiz işleyecek ve ödemenizi geciktirdiğiniz için de kredi notunuza sürekli olumsuz etki edecektir.Bu nedenle gelecekte yapacağınız bir kredi başvurusu, hatta bir kredi kartı başvurusu bile unutup gittiğiniz banka hesabınız yüzünden ret cevabı alacaktır.

Banka Talimatlarınızı Gözden Geçirin


Teknoloji çağında çoğu insan, özellikle de iş ve aile hayatından fazla zamanı kalmayan kişiler günümüzde bankaların sunduğu her fırsattan istifade etmektedir. Tahmin edebileceğiniz üzere, bankaların sunduğu en önemli hizmetlerden biri de anlık olarak kişilere ve kurumlara para gönderilebilmesidir. Bu da faturalarınız için evden çıkıp zaman kaybetmemenizi sağlamaktadır. Düşündüğümüzde bir evin ihtiyacının karşılanması için gerçekten çok fazla hizmetten faydalanılmaktadır. Elektrik, su, doğal gaz, temizlik, internet, televizyon, telefon gibi temel hizmetler dışında kişinin yaşam tarzına göre bahçesi olanlar için bahçıvanlık, yemek yapmakla uğraşmak istemeyenler için catering, evin güvenliği için kullanılan güvenlik hizmetleri ve bunlarla sınırlı olmayan onlarca hizmetin faturası ortaya çıkmaktadır. Özellikle İngiltere gibi internetin ve teknolojinin bütün fırsatlarından yararlanan bir ülkede bu faturaların hepsinin internet bankacılığı üzerinden ödenmesi mümkündür.

Yurda kesin dönüş yapmadan önce kontrol edilmesi gereken maddi işlemler kapsamında, bankada bulunan otomatik yönlendirmeler, para transferi talimatları, otomatik fatura ödemeleri gibi talimatların kontrol edilip iptal edilmesi gerekmektedir. Ayrıca indirim kampanyaları kapsamında sunulan taahhütlü sözleşmeler de kontrol edilmeli ve devam edenler mevcut ise iptal işlemleri yapılmalıdır.

Ayrıca banka ve kredi kartlarınızı da kapattırmanız, işlem ücreti kesen bankalarda biriken habersiz borçlanmanın önüne geçecektir.

İlişkilerinizin Önemi


Yurda dönüş yapıyor olabilirsiniz ancak unutulmaması gereken nokta, hayatın sürprizlerle dolu olduğu gerçeğidir. Hiç beklemediğiniz bir anda herhangi bir nedenden dolayı tekrar ayrıldığınız ülkeye geri dönmek isteyebilirsiniz. Bu ihtimali göz önünde bulundurduğunuzda en önemli nokta, ülkede edindiğiniz arkadaş ve iş çevresidir.

Özellikle iş hayatında çevrenizdeki insanlar üzerinde bırakacağınız etki çok önemlidir. Zira iş hayatında özellikle personel olarak çalışanlar tek bir işte tutunmaktan ziyade, karşılarına çıkan fırsatları değerlendirerek sürekli iyiye yönelme ve kariyer yapma arayışı içindedir. İş hayatındaki disiplininiz, müşterilerinize karşı olan yaklaşımınız, ortak çalışmalar yaptığınız diğer şirketlerle olan iyi iletişiminiz, sürekli olarak kariyerinize artı bir puan olarak yansıyacaktır. Bu da gelecekte iş hayatınızdan birinin daha iyi bir iş yapmaya başlaması durumunda sizi hatırlamasına olanak sağlayacaktır. Böylece iş teklifi alabilir ve daha iyi şartlarda hayatınızı sürdürebilirsiniz.

İşte bu yüzden arkadaş ve iş çevrenizdeki iletişim adreslerini saklamanız, mümkünse yurda dönmeden önce hoşça kal ziyaretleri gerçekleştirmeniz iyi bir davranış olacaktır. Arada sırada iş hayatınızda tanıştığınız ve yakınlaştığınız kişilere e-posta atarak hal hatır sormanız, işlerin nasıl gittiği yönünde bilgilendirme almanız size hiç tahmin edemeyeceğiniz kapılar açacaktır.

Sevebilirsin...



Geziler


İş hayatına atıldıktan sonra gezmeye belki de hiç fırsatınız olmayabilir. İşte yurda dönüş yapmadan önce bur fırsat artık elinize geçecek. Dönüş tarihinizi bir kaç gün, hatta bir hafta kadar erteleyip, görmek istediğiniz yerleri görebilir ve genel kültürünüze yeni satırlar ekleyebilirsiniz.

Müşteri Portföyü


Özellikle freelance çalışanlar için referans çok büyün önem arz etmektedir. İş yaptığınız bir müşterinizin, sizi referans olarak başka bir firmaya sunmasıyla işlerinizi büyütmeniz ve daha çok para kazanmanız mümkün olacaktır. Bu durumda yurda dönüş yapsanız bile, müşterileriniz ile olan iletişimi sürdürebilir ve hatta bazı durumlarda uzaktan yapabileceğiniz ufak tefek yardımlar bile sunabilirsiniz. Ayrıca her ne kadar klişe olsa da, gerçekten globalleşen bir dünyada yaşadığımız bir gerçektir. Firmalar her geçen yün yeni ofisler açabilmekte, yurt içinde genişleyebildiği gibi, yurt dışına da açılabilmektedir.

Örneğin İngiltere’de yıllarca iş yaptığınız bir firmanın, Türkiye’de ofis açacağını duyup, o firmadaki bir yetkiliyle iletişim kurmanız, işin büyük ihtimalle tarafınıza verileceği anlamını taşımaktadır. Zira büyük çoğunluk bildikleri ve güvendikleri kişilerle çalışmayı seçecektir.  Bu nedenle müşterilerin iletişim bilgilerini saklamanız ve hatta yurda döndükten sonra internet sitelerini ve yeni ofislerini takip etmeniz önemlidir.

Yeni İş Hayatı


Yurda döndükten sonra yapacağınız iş başvuruları veya kuracağınız bir firma için, yurt dışında bulunduğunuz süre boyunca çalıştığınız şirketlerden alacağınız referans mektupları portföy oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Ne kadar çok referans mektubu alabilirseniz, o kadar çok gösteriş yapabilmeniz mümkün olacaktır. Özellikle iş hayatında vereceğiniz referansların, yeni iş teklifleri alabilmeniz için ne kadar önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...