Ankara Anlaşması Vizesinin Gizli İşçi Olma İhtimali İle Reddedilme Riski






Disguised Employee durumuna düşmekten sakının. Fotoğraf:telegraph.co.uk




Başlıkta belirtilen “gizli işçi” ve “gizli işçilik” terimleri, yani “disguised employement” İngiltere vize memurlarının başvuru ve uzatma (extension) taleplerini reddederken sıklıkla kullandıkları bir nedendir. Terim olarak sadece bir şirkette çalışarak, yapılan işin, o işten gelen kazancın ve o işle ilgili diğer tüm unsurların gizlenerek, otoritelere, özellikle vergi kurumlarına herhangi bir şekilde belirtilmemesi anlamına gelmektedir.

Ayrıca daha önce çalışılan bir şirket için, iş planında “potansiyel müşteri” olarak bahsedilmesi, ilk veya uzatma başvurunuzun reddi ile sonuçlanabilmektedir. Bunun nedeni, zaten hali hazırda müşteri olarak gösterilen bir şirketin, tekrar potansiyel müşteri olarak gösterilmesi, vize memurunu tarafından başvuruyu yapan kişinin vize alabilmesi için, bu şirketi vize için kullandığı ve vize alındıktan sonra da sadece bu şirkete hizmet edileceği düşüncesine itmektedir.

Sevebilirsin...


Ayrıca İngiltere’ye özellikle serbest çalışan (freelancer) olarak gidecekler için, iş planında yoğun olarak sadece bir şirketle çalışılacağı bilgisi üzerinde durulması halinde, İngiltere’ye gerçekten serbest çalışmak için değil, tek bir şirkete tutunarak gidileceği izlenimi uyandırılmaktadır.

Unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri, Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gidildiğinde, herhangi bir şirkette maaşlı olarak çalışılmasının mümkün olmamasıdır. Bu da, tek firmaya odaklanarak yapılan başvurularda gizli işçilik riskini doğurmakta ve Ankara Anlaşması maddelerine uyulmadığından dolayı, amaç dışı bir durum ortaya çıkma potansiyelini engellemek adına, başvuruların reddedilmesiyle sonuçlanmaktadır.

Başvuru öncesinde iş planını hazırlarken, vize memurunun aklına herhangi bir şekilde gizli işçiliğe en ufak bir şekilde eğilim olmadığının gösterilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde, vize uzatma (extension) başvuruları sırasında da, geçmiş bir yıl boyunca herhangi bir iş hareketliliği gösteremeden, sadece bir kişiye hizmet ederek çalışılması da, vize uzatma taleplerinin reddiyle sonuçlanmasına yol açmaktadır. Tavsiyemiz, her ne kadar ilk başlarda sadece bir müşteriye hizmet edilse de, ilerleyen aylarda mutlaka farklı müşterilere de yönelerek, ufak da olsa farklı işler yapılması şeklindedir. Elbette uzun vadeli olarak bir müşteriye hizmet veriliyor olabilir. Müşteri de aldığı hizmetten memnun olarak uzun bir süre aynı kişiyle çalışmak istiyor da olabilir. Fakat Ankara Anlaşması gereği, sabit maaşlı çalışan olunamayacağı için ve uzatma başvurusunu kontrol eden vize memurunun aklında herhangi bir şüpheye yer verilmemesi için, birden fazla müşteriyle çalışmak her zaman daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...