Geçici NIN(National Insurance Number) ile İşe Başlamak Mümkün Mü?






Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gidenlerin en çok zorlandığı konulardan biri National Insurance Number yani NIN almaktır. NIN’in ne olduğu ve nasıl alındığını burdaki yazımızda değinmiştik ve öneminden bahsetmiştik.

Bu yazıda eğer NIN alamadı iseniz ve kontratlı bir iş bulduysanız işvereniniz size NIN sorduğunda ne yapacağınızı anlatacağız.

Her ülkede olduğu gibi İngiltere’de geliri olan herkes vergi ödemek zorundadır. İster bir çalışan, ister kendi işinin sahibi, isterse de kira geliri, faiz geliri, hisse senedi geliri, vs. gibi yasal herhangi bir yolla gelir elde eden biri olun, vergiye tabi olursunuz.

Eğer İngiltere’ye gitmeden iş bulup ve iş bulduğunuz şirketin vize sponsorluğu ile gidiyorsanız işiniz biraz daha kolay. Zira bu şirket size NIN çıkarır ve maaşınızı öderken vergi kesintisi yapıp bu NIN numaranız ile sizin adınıza verginizi İngiltere’de vergileri toplayan HMRC’ye öder.

Fakat eğer İngiltere’ye Ankara Anlaşması ile gittiyseniz ve NIN numaranız siz başvurmadan verilmedi ise işiniz gerçekten zor. NIN alma ile ilgili yazımızda da bahsettiğimiz gibi size en yakın Jobcentre’a başvurmalı ve süreci takip ederek NIN almalısınız. Bu bazen haftalar, bazen de aylar sürebilir. NIN almak üzere 4-5 denemesinde de red alanların olduğu biliniyor.

National Insurance Number – NIN ya da NINo




Peki henüz NIN alamadı iseniz ne yapacaksınız? Bir müşteriniz size birkaç aylık ya da daha fazla süreyle kontratlı bir iş verdi ve ödeme yapmak istiyor. Bu durumda size NIN soracaktır. Eğer NIN’e sahip olmadığınızı söylerseniz işi kaybedebilirsiniz zira işveren sizi yasal bir sözleşme ile çalıştırmalı ve fatura kesip vergi verdiğinizden emin olmak ister ve haklıdır da.

Bu durumda imdadınıza temporary NIN yani geçici NIN devreye girer. Geçici bir NIN numarası oluşturulur ve resmi işlemlerde geçici bir süre ile bu kullanılır. Bu numarayı işvereniniz oluşturabilir. Eğer nasıl oluşturulacağını bilmiyorsa bunu siz ona anlatmalısınız.

Temporary NIN (Temporary National Insurance Number) – Geçici NIN Nasıl Oluşturulur?


Temporary NIN – Geçici NIN TN, sabit harfleri ile başlar ve doğum tarihiniz ile cinsiyetinizi belirten DD MM YY F/M kuralları ile devam eder. Burdaki

  • DD: Gün

  • MM: Ay

  • YY: Yıl

  • F/M: Cinsiyetinizi belirtir, F:Kadın, M:Erkek


Örneğin İsminiz Kubilay Türkyılmaz ve doğum tarihiniz 29.06.1983 ise temporary NIN’iniz TN29061983M şeklindedir. Burdaki TN sabit, sonrasında gelenler doğum tarihi ve M Erkek anlamlarına gelir.

İngiltere’de vergileri toplayan kurum HMRC temporary NIN ile vergi ödemesi kabul etmeyi durdurmuştur. Fakat hala bu numarayı kullanan muhasebeciler ve kabul eden işverenler bulunmaktadır. Eğer bir muhasebeci ile çalışıyorsanız temporary NIN’in kaldırıldığı halde kullanılıp kullanılamadığını sorabilirsiniz. Neticede er ya da geç kalıcı NIN alacaksınız ve vergilerinizi bunu kullanarak ödeyeceksiniz. O zamana kadar temporary NIN ile devam edebilirsiniz.

 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...