Ankara Anlaşması Vizesinde Eş Durumu

Ankara Anlaşması’nın bekli de en olumlu yanı “dependant” kavramıdır. Dependant, Ankara Anlaşması kapsamında vize başvurusu kabul edilen kişilere bağlı olan kişilere denir. Genellikle başvuruyu yapan kişilerin eşleri ve hatta çocukları bile bulunabilmektedir. Bu yazımızda iş kurmaya İngiltere’ye giden kişilerin ailelerini ve eş durumunu da göz önüne alarak yanında götürebilmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine ışık tutacağız.

Ankara Anlaşması kapsamında İngiltere’ye giderek iş kuran bireylerin, dependant olarak yanlarına ailelerini almaları mümkündür. Buna ek olarak, Ankara Anlaşması ile gelenlere tanınmayan bazı haklar dependant olarak gelen kişilere tanınmaktadır. Bilindiği üzere Ankara Anlaşması sadece iş kuran kişilere yönelik bir vize türüdür. Yani herhangi bir şekilde maaşlı çalışan olunması mümkün değildir. Ancak dependant olarak gelen aile bireylerinin, bu vizeyle maaşlı olarak çalışması mümkün kılınmıştır.

Vizede Eş Durumu


Ankara Anlaşması’na başvuru yapanların, aynı anda yanına almak istedikleri aile bireyleri için de dependant başvurusu yapabilmesi mümkündür. Tercihe göre bazı başvuru sahipleri başvuruları kabul edildikten sonra İngiltere’ye önce gidip, yapılması gerekenleri yapıp düzeni kurduktan sonra, yanlarına alacakları aile bireylerinin dependant başvurusunu yaptırmaktadır.

Bu hususta dikkat edilmesi gereken en büyük nokta, dependant başvurusunun sonradan yapılıp reddedilmesi durumunda çeşitli aile krizlerinin ortaya çıkabilmesidir. İş kurmak üzere giden kişinin, dependant olarak bakmakla yükümlü olduğu kişiler için iş planında yeterli gelir gösterememesi ve vize memurunun buna kanaat getirmesi, dependant başvurularının en çok reddedilme sebebidir. Bu nedenle İngiltere’ye gidildikten sonra bu şekilde bir olumsuzlukla karşılaşma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, Ankara Anlaşması için yapılan ilk başvuruyla birlikte dependant başvurusunun da yapılması daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Ancak tercih yine de başvuru sahiplerinindir. Tercihen önce gidip yerleşmek, her şeyi yoluna koymak ve dependant olarak arkadan gelecek eş ve çocuklar için uygun bir ortam hazırlamak isteyenler de elbet olacaktır. Bu durumda ilk başvuru sırasında beyan edeceğiniz gelir miktarınızı, yanınıza alacağınız dependant sayısına göre hesap etmeniz ve buna göre iş planı hazırlayıp iletmeniz büyük önem arz etmektedir.

Belirlenen limitler kapsamında, eşinizi ve bir çocuğunuzu İngiltere’ye dependant olarak getirmek istemeniz halinde, her dependant için £630 kullanılabilir miktar göstermeniz gerekmektedir. Bu da ek olarak sadece kendinizi desteklemeniz için istenen £945 miktarına ek olarak, toplamda £2205 yapmaktadır.

Dependant kişilerin başvurusu için https://www.gov.uk/government/publications/application-to-extend-uk-visa-as-family-of-turkish-person-form-ecaa3 adresini ziyaret edebilir ve Document başlığının yanındaki linke tıklayarak forma ulaşabilirsiniz.

Dependant olarak İngiltere’ye gelen kişilerin çalışma izniyle ilgili herhangi bir kısıtlamaları bulunmamaktadır. Herhangi bir işte, herhangi bir seviyede çalışmaları mümkündür. Fakat pasaportlara basılan vizelerin üzerinde de belirtilen “no course to public funds”, dependant kişiler için de geçerlidir. Yani kamu hizmetlerinden yararlanılması mümkün değildir. Buradaki kamu hizmetlerinden kasıt, bir takım devlet yardımları vs. gibi hizmetlerdir. Ama hem Ankara Anlaşması vizesi sahibi hem de dependant dediğimiz eşi ve çocukları kamu hizmeti kapsamındaki sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmektedir. Bu detay önemlidir, zira sizin Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gittiğinizde ayrıca özel bir sağlık sigortası yaptırma mecburiyetinde olmadığınızı gösterir.

EEA (Europeal Economic Area) ülkeleri (İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve AB üyesi ülkeleri) ve İsviçre dışındaki ülkelerden vatandaşlığı bulunan aile bireylerinin dependant başvurusu yapması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...