8 Soruda İngiltere’de Erasmus





Üniversite okuyan her öğrencinin hayalidir Erasmus’a gitmek. Erasmus için maddi imkanlar düşünülerek genellikle Doğu Avrupa ülkeleri tercih edilmesine karşın, iyi bir eğitim almak için doğru tercih İskandinav ülkeleri ya da İngiltere’dir.

İngiltere, hem yabancı dilinizi geliştirebileceğiniz hem de eğitiminize ara vermeden devam edebileceğiniz bir ülke. Yani öyle bir ülke düşünün ki herkes İngilizce konuşuyor 🙂 Tabii ki İngiltere’de Erasmus programından faydalanmadan önce merak ettiğiniz noktalar var. Gelin göz atalım.

1) Brexit’ten Sonra Erasmus Programı Devam Etmekte Mi?


Aklınıza ilk gelen düşünce okul, yaşam, barınma, beslenme gibi konulardan önce programının geçerliliğini koruyup korumadığı sanırım. Brexit ile Avrupa Birliği’nden çıkmak için oy kullanılmış olsa da eğitim gibi ülkenin geleceğinin dayalı olduğu sistemde bir adım geriye gitmek İngiliz tarzını kesinlikle yansıtmıyor. The Guardian gazetesinin yaptığı habere göre Erasmus programı İngiltere için devam etmekte ve bütçede bir kısıtlamaya gidilmesi de söz konusu değil. Yani Erasmus devam ediyor.

2)Hangi Üniversiteler Erasmus ile Öğrenci Kabul Ediyor?


Şu anda okuduğunuz üniversitenin ilgili sayfasında bulunan ikili anlaşma listesinden gidebileceğiniz okulları öğrenebilirsiniz. Eğer bu okullar size yetmiyorsa ya da başka bir okulda eğitim almak istiyorsanız imkansız değil. Sadece biraz kendinize güvenip bürokratik işleri ve kağıt işlerini halletmeniz gerek. Belki okuduğunuz okul için yeni bir eğitim anlaşması kabulüne öncülük edersiniz. İngiltere’deki tüm üniversitelere bu linkten ulaşabilirsiniz.

Erasmusa gidin




3) Hangi Vizeyi Almanız Gerekiyor?


İngiltere Schengen bölgesinde bulunmadığı için turistik amaçla gidiyor olsanız bile almanız gereken vize farklı. Standart turist vizesi ile maalesef ki İngiltere’de eğitim alamıyorsunuz. Erasmus yapmanız için gereken vizenin adı “Student Visitor Visa”. Bu vize sadece Erasmus gibi kısa süreliğine eğitim alacak öğrencilere verilir.

4) Student Visitor Visa Almak İçin Ne Gereklidir?


Bir dönem gidecekler ya da iki dönem gidecekler için iki ayrı vize çeşidi vardır. Bir dönem gidecekler için 6 aylık 89£, iki dönem gidecekler için 11 ay 170£ ücretlendirmesi vardır. Vizeye, İngiltere’ye yolculuğunuzdan en fazla 3 ay öncesinden başvurabilirsiniz ve başvurunuzun sonuçlanması 3 hafta kadar sürebilir.

Vizeye başvurmak için; pasaport, İngiltere’de geçireceğiniz süre boyunca sizin giderlerinizi karşılayabilecek miktarda parayı teminat olarak gösteren belge ya da belgeler, İngiltere’de kalacak yerinizi gösteren belge(ler) gibi hazırlamanız gereken evraklar var. Zaten bu belgeler okulunuzun Erasmus sayfasında olan belgelerle örtüştüğü için sorun yaşayacağınızı düşünmüyoruz. Sadece İngilizce olmayan tüm belgeleri noter tasdikli olarak İngilizce’ye çevirtmiş olmanız gerekiyor.

5) Student Visitor Visa’da Ne Gibi Kısıtlamalar Bulunur?


Gideceğiniz ülkede okulunuzun bünyesinde yapılan tüm etkinliklere katılmanızda bir sakınca yok. Ancak okul dışındaki hayatınızda sorumlu olduğunuz kurallar İngiliz vatandaşlarıyla aynı. Oradaki kanunlara aynı şekilde uymak zorundasınız. Bu vize ile İngiltere’de eğitim alırken herhangi bir işte çalışamazsınız. Vizenin süresini de uzatamıyorsunuz. Yeniden başka bir vizeye başvurmanız gerekebilir. Sadece 6 aylıktan 11 aylığa geçerken okul aracılığı ile kolaylık sağlanabilir ancak 11 ayın ötesine geçemezsiniz.

Bu vize ile öğrenim gören öğrenciler İngiliz hükümetinin öğrenciler için sağladığı kira yardımı, burs gibi ödeneklerden faydalanamaz. Ayrıca aile fertlerini, yani yanınızda refakatçi getirmenize de olanak sağlamaz.

6) Ne Kadar Ödenek Alırsınız ve Yeterli Olur Mu?


Öğrenci kesiminin belini büken konu maddiyat. Özellikle de çalışma izniniz yokken tamamen kendi imkanlarınızla hayata tutunmak İngiltere gibi bir ülkede hiç de kolay değil. Maalesef ki Ulusal Ajans (Erasmus gibi programları organize eden kurum) İngiltere’de eğitim görecek öğrenciler için aylık 500 euro destek vermektedir. Sadece okulun size sağladığı konaklama bile aylık 350 eurodan başladığı için bu konuda fazla bir şey söylememize gerek kalmıyor.

7) Sadece Öğrenim Amaçlı Mı Gidilebilir?


Erasmus öğrenim hareketliliğinden başka, İngiltere’de Erasmus ile staj da yapılabilmektedir. Ancak okulda olduğu gibi bir anlaşma listesi bulunmamakta. Bu sebeple staj yapacağınız yeri bulmak size düşüyor. Staj yapacağınız yeri bulduktan sonra okulunuzun ilgili sayfasında bulunan belgeleri hazırladıktan sonra staja gidebilirsiniz. Staj programından mevcut halde öğrenci olanlardan ayrıca yeni mezun olan öğrenciler de faydalanabilmektedir. Ek olarak staj programından faydalanan öğrenciler aylık 100 euro fazla ödenek alırlar. Yani aylık 600 euro gibi bir ödenek bulunmaktadır.

8) Erasmus Stajı Ne Kadar Süre Yapılabilir?


Erasmus stajı yapabilmeniz için minimum 2, maksimum 12 ayı tamamlamanız gerekmektedir. Daha doğrusu bu programdan bu süreler çerçevesinde faydalanabilirsiniz. Gitmeden önce anlaştığınız süre boyunca stajı yapmakla yükümlü olursunuz. Eğer ki anlaşma süresinden önce ülkeye dönerseniz, stajınız başarısız sayılır ve size verilen ödenek geri istenir, o yüzden dikkatli olun ve tamamlayamayacağınızı düşündüğünüz işlere başvurmayın.

İngiltere’de sıradan bir Erasmus partisi




Erasmus programı ile yurt dışına gidip eğitim almak size hayatınız boyunca unutamayacağınız güzel tecrübeler kazandırır ve çok güzel şeyler yaşatır. Erasmus anılarınızı anlata anlata bitiremezsiniz ve yine olsa yine gitsem duygusu her zaman olur. Onun için mutlaka Erasmus Programı’na katılın ve tadını çıkarın!

Erasmus dışında, benzer ama farklı bir amaç güden ve yine yurtdışına gidip farklı tecrübeler kazanmanıza yarayan programlardan biri de Avrupa Gönüllülük Hizmeti yani İngilizce ismi ile EVS’tir. Bu konudaki detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...