İngiltere’de Aylık Masrafım Ne Olur?

İngiltere’ye gitmeye karar verdiniz. En çok merak edeceğiniz şey her ay ne kadar para harcayacağınız ve normal bir yaşam sürebilmeniz için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğudur.

İngiltere birçok açıdan yaşanmaya değer bir ülke. Güneşi az görür ve bizim Türkiye’deki yemekleri orda bu kadar kolay ve çeşitli bulamazsınız fakat iş imkanlarının çokluğu, insanlarının saygılı olması, şehirlerin düzenli olması, tarihe olan saygı, ülkenin hakkaniyet ve demokrasi ölçüleri ile yönetiliyor olması insanları bu ülkeye çeken faktörler. Birçok kişi ya dil öğrenip kendini geliştirmeye ya da bir süre çalışıp para biriktirmeye İngiltere’ye gidiyor. Bunların bir kısmı birkaç sene kalırım diye geldiği İngiltere’yi seviyor ve yerleşiyor.

İngiltere’de yaşamla ilgili herkesin hemfikir olduğu şey güneşin az olduğu ve yemeklerin kötü olduğu değil. Diğer en meşhur şikayet konusu da ülkede yaşamın pahalı ve hatta söz konusu olan Londra’da yaşam ise çok pahalı olduğu. Bu sadece bizler için böyle değil, bugün İngilizler bile İngiltere’yi ve özellikle de Londra’yı çok pahalı buluyor.

İngiltere’deki pahalılık ile ilgili birçok sebep sayabiliriz. Bunu İngilizler’e sorsak bir sürü şey sıralarlar. Ama bizi ilgilendiren en temel faktör İngiltere para birimi sterlinin bizim paramız liradan 4-5 kat daha değerli olması. Sadece bu etken bile ülkeyi biz Türkiyeliler için pahalı yapıyor. Bir de buna ülkenin kendi nedenleri ile gelen pahalılık eklenince İngiltere, Türkiye’den giden biri için iyice pahalı bir ülkeye dönüşüyor.

İngiltere’nin parasının bizim paramızdan değerli olmasının yanında pahalılığa yol açan diğer sebepleri şöyle sıralayabiliriz;

  • İngilizce bir dünya dili olduğu için dünyada bu dili bilen herkes önce İngilizce bilen ülkelere gitmeyi deniyor ve İngiltere de bu talepten nasibini alıyor

  • Dünyadaki önemli finans merkezlerinden biri ve bir cazibe merkezi, bu da zenginleri ülkeye çekiyor ve bu zenginler fiyatları yükseltiyor

  • Ülkede topraklar tarıma pek elverişli değil. Bu nedenle tarım ürünleri ithal ediliyor ve bunun bir maliyeti var

  • Ülke petrol, doğal gaz gibi doğal kaynak açısından zengin değil, bu konuda da dışa bağımlılık fiyatlara yansıyor

  • Bir ada ülkesi olduğu için arazi sınırsız değil, bu durum ev kiralarını ve ev fiyatlarını yükseltiyor

  • Ülkede sanayi ve hizmet sektörü oldukça gelişmiş ve iş imkanları çok. Dünyanın her yerinden nitelikli insanlar İngiltere’ye çalışmaya geliyor ve talep çok olunca fiyatlar artıyor

  • Tarihi, dili, kültürü, müziği ve futbolu ile ülke tam bir marka! Bu da İngiltere’yi her açıdan çekici yapıyor ve yine talep fiyatları yükseltiyor


Pek siz İngiltere’ye gitmeden önce kendi kişisel bütçenizi nasıl hazırlayacaksınız? Ve gittikten sonra bu bütçeyi nasıl tutturacaksınız? Bunun yolu önceden bir araştırma yapıp temel yaşam giderleri ve kişisel harcamaların bir listesini yapmak. Sonra bu listedeki kalemlerin her birinin aylık ne kadar tutacağını bulmak ve bunlardan aylık ne kadar masrafınız olacağını hesaplamak.

Gelin bu masraf kalemlerine birlikte bakalım ve ortalama aylık giderinizi hesaplayalım. En büyük kalem her yerde olduğu gibi İngiltere’de de barınma şeklinde, ondan başlayalım.

Kira


Her zaman ilk halledilmesi gereken şey kalacak bir yer bulmak. Diğer her şey kalacak yer bulduktan sonra halledilebilir. İngiltere’de kalacak yer arzı, kalacak yere olan talebi karşılayamamaktadır. Buna bir de herkesin kendi müstakil evine sahip olma arzusu eklenince hem kalacak yer bulmak zorlaşmakta hem de ev kiraları yükselmektedir. Özellikle Londra gibi yerlerde bu durum çok belirgin hissedilir.

Bu durumun diğer bir etkisi de insanların evleri odalara bölerek odalarda yaşıyor olmasıdır. Bunu Türkiye’den giden birine ya da bir Amerikalı’ya söyleseniz çok tuhaf karşılar zira Türkiye’de de Amerika’da da insanlar geniş evlerde rahat rahat oturmaya alışmıştır. Bu birçok ülkede böyledir. Fakat Avrupa, ve özellikle de İngiltere’de insanlar evlerin odalarını paylaşır. Bu paylaşım bizdeki gibi ev arkadaşı olmak şeklinde değildir. Evin sahibi her odayı birbirini tanımayan farklı kişilere kiralar ve birbirini tanımayan insanlar aynı evi paylaşır. Bu konudaki detaylı yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Hal böyle olunca fiyatlar oda kiralama fiyatı şeklindedir. Elbette bir daire ya da ev de kiralayabilirsiniz fakat bu durumda her ay cebinizden çıkacak para 2-3 katına çıkar.

Bu durumun güzel taraflarından biri İngiltere’nin her yerinde yaygınlaşmış olmasıdır. Dolayısıyla oda kiralama konusunda İngiltere’nin her yerinde kültür ve kullanılan terimler vs. hep aynıdır. Uyulması gereken kurallar ve sözleşmeler çok benzerlik arz eder.

Londra’da şehir merkezinde olmayan bir odanın kirası aylık 500 sterlin civarındadır. Bu ücret şehir merkezine yaklaştıkça ve metroya yakınlık, bölgeye olan talep, güvenlik, vs. gibi diğer faktörlere göre de artar. Eğer oda paylaşmak yerine sadece sizin kaldığınız 1 odalı stüdyo dair kiralamak isterseniz aylık kira 1000-1100 sterlinden başlar ve belirttiğimiz faktörlere göre artar. Özetle oda kiralayacaksanız minimum gideriniz aylık 500-600 sterlin, tek odalı tek kişilik stüdyo kiralayacaksanız aylık 1100-1200 sterlindir. İngiltere’ye ilk gittiğinizde nerede kalacağınıza dair detaylı bilgileri içeren yazımıza buradan ve oda kiralama ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Ulaşım


İngiltere’de toplu taşıma oldukça yaygın kullanılan bir yöntemdir. Londra metrosu dünyanın en eski ve en geniş metro ağlarından biridir. Londra’da insanlar metroyu çok sık kullanırlar. Yakıt masrafı, aracın sabit masrafları, park ücretleri vs. derken tüm bu masraflar kişisel araç kullanımı yerine metro ve diğer toplu taşıma araçları tercih edilir. Tek binişlik bilet bölgeye göre 2.5-6 sterlin arasında değişir. Londra’da şehir içi otobüs ve metrolarda geçerli aylık abonman kartının ismi Oyster Card’dır, bu kartın aylık ücreti 81.5 sterlindir. Yani tek binişlik, günlük ya da aylık kart kullandığınızda aylık ortalama 100-120 sterlin toplu taşıma masrafınız olur. Londra metrosu ile ilgili detaylı yazımıza
buradan ve Londra’da toplu taşıma için kullanılan aylık abonman uygulamaları ile ilgili detaylı bilgiler içeren yazımıza ise buradan ulaşabilirsiniz.

Yeme-İçme


Kira ve ulaşımla birlikte en temel yaşamsal diğer bir konu yeme-içmedir. İngiltere’de öyle Türkiye’deki gibi her zaman her yerde envai çeşit yemek bulamazsınız. Dışarıda yemek yeme çok yaygındır fakat İngiltere, yemeklerin kötü olması ile ün yapmıştır. Bu durum Londra gibi çok kozmopolit yerlerde farklı kültürlerin karışması sayesinde bir nebze olsun değişmiştir ama yine de yemekler iyi değildir. İngiltere yemek kültürünü ele aldığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Fakat yemek fiyatları ile yemek kalitesi arasında doğru orantı olduğunu söyleyemeyiz. Burada yüzüne bakmayacağınız bir öğle yemeğine İngiltere’de 15-20 sterlin ödeyebilirsiniz. Ya da bir ufak poğaça ile kahveye 6-8 sterlin ödeyip kahvaltı niyetine yemek durumunda kalırsınız. Bu rakamlar en düşük rakamlar. Eğer iyi bir restorana giderseniz bir kişilik normal bir yemeğe 20-30 sterlin ödemeniz gerekir. Tabii fast food ya da ayaküstü yemek yenen yerlerde de karnınızı doyurabilirsiniz. Tüm bunları dikkate alarak hesap yaparsak ortalama her öğün 10-15 sterlin masrafınız olur. Günde 3 öğün yerseniz her gün 30-45 sterlin ve ayda 1000 sterlin civarında para yeme içmeye gider. Tabii bu rakam her gün dışarıda yerseniz geçerli. Eğer evde yemek yaparsanız ve ara sıra evden sandviç götürürseniz bu rakamı yarıya indirebilirsiniz. Siz iyisi mi bir an önce yemek yapmayı öğrenin ve sık sık evde yemek yapın!

Sabit Faturalar


Oda kiraladığınızda elektrik,su, gaz, internet, vs. gibi aylık sabit faturalar oda kirasının içindedir ve bu rakam Londra için ortalama 150-170 sterlin tutar. Oda kiralarken “all bills included” şeklinde bir ibare görürsünüz, bu oda kirası ücretine “tüm faturalar dahil” anlamına gelir. Oda kiralarken kiraya dahil olan faturaları mutlaka sorun.

Bunun yanında aylık kontratlı bir cep telefonu ve hattı alırsınız ve bunun da aylık tutarı 30-50 sterlindir.

Market Alışverişi


Evde yemek yapın dedik ve çok da iyi ettik. Her ay 1000 sterlini sadece yemeğe vermeyi kim ister? Eğer evde yemek yapacaksanız yaşadığınız mahalledeki marketlere sık sık yolunuz düşecek. Her ne kadar yaptığınız yemeklere ve meyve-sebze, yeme içme tercihlerinize göre market masrafınız değişse de üç aşağı beş yukarı aynıdır. Londra’da haftalık market masrafınız 40-50 sterlin civarında tutar ve bu da aylık 150-200 sterlin eder.

Spor ve Sosyal Etkinlikler


Temel yaşam giderlerini çıkardık. Peki ya spor ve sosyal etkinlikler? Kaliteli ve mutlu bir yaşam için bunlar olmazsa olmaz. Neyse ki Londra gibi büyük şehirlerde yaşayacak olursanız bu konuda seçenekleriniz oldukça fazla. Üstelik bir sürü ücretsiz etkinlik de var. Yani her etkinliğe para harcayacaksınız diye bir kural yok. Bunun güzel tarafı Türkiye’de olsanız bir sürü para verip gidebileceğiniz etkinliklerin çok daha kaliteli olanları Londra’da ücretsiz denk gelebilir. Sanat ve çok kültürlülük şehrin tüm damarlarına sirayet etmiştir ve bu da Londra’da yaşayanların her zaman çok hoşuna gider. Şehri cazibe merkezi yapan faktörlerin başında gelir!

Spor İngiltere’de bizdeki gibi lüks değildir ve Londra’da spor alanları oldukça fazla ve uygun fiyatlıdır. Tutup da küçücük havuza yıllık abone olmak zorunda kalmazsınız ve bir ton para dökmeniz gerekmez. Aylık abone olup, ayda 50 sterlin gibi bir ücret ile bir spor merkezine abone olabilirsiniz.

Sinema biletleri biraz pahalı sayılabilir, 10-12 sterlin civarındadır. Tiyatrolar ise 25-50 sterlin arasında değişir. Bu durumda düzenli spor yapıp ayda 1-2 ücretli etkinliğe giderseniz aylık masrafınız 60-70 sterlin eder.

Londra’da yaşamanın güzel tarafı bir sürü yeşil alan ve çok sayıda ücretsiz etkinliğin olmasıdır. Bunlardan faydalanarak aylık spor ve sosyal yaşam masraflarınızı en aza indirebilirsiniz.

Giyim-Kuşam


İngiltere’de yaşar, giyim-kuşam alışverişimi Türkiye’den yaparım diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu elbette mümkün. Fakat hayatın yoğunluğundan Türkiye’ye o kadar sık gelmek mümkün olmayabilir. Neyse ki İngiltere’nin her yerinde ve Londra’da giyim-kuşam alışverişinizi uygun fiyata yapabileceğiniz yerler var. Bu konuda erkeklerle kadınların masrafları çok değişkenlik gösterir, bilirsiniz. Ama ortalama aylık 100 sterlin civarında da bunun için ayırın.

Sağlık


Benzer şekilde sağlık konusunda da Türkiye’ye güvenebilirsiniz fakat sağlık işleri ertelemeye ve Türkiye’ye bırakmaya gelmez. Acil durumlar olabilir, hiç aklınıza gelmeyecek sağlık sorunları olabilir. İngiltere’de sosyal sisteme dahil herkes NHS yani Ulusal Sağlık Sisteminden faydalanır ve sağlık hizmetleri ücretsizdir. Yani ister öğrenci olun ister çalışan ya da kendi işinizin sahibi, eğer vizeniz ve oturma izniniz varsa siz de NHS’ye dahilsiniz ve sağlık hizmetleri ücretsizdir. Yaşadığınız bölgeye göre değişmekle birlikte, sağlık hizmetleri iyi durumdadır. Özel sağlık sigortasına ihtiyacınız -genelde- olmaz.

Çocuklar ve Aile


Tüm bu hesapladığımız aylık yaşam giderleri çocuklarınız ve aileniz yanınızda olduğunuzda en az 2 katına çıkar zira artık odada yaşama seçeneğiniz ortadan kalkar, bir dairede ya da müstakil evde yaşamanız gerekir. Bu da kira masrafınızı 2 ila 4 kat artırır. Yeme içme, ulaşım, market alışverişi, çocukların bakıcı masrafı ve diğer masraflar derken aylık masraf 2-4 kat artar.

Sonuçta İngiltere’de Toplamda Aylık Masrafım Ne Olur?


Tüm bunları toplarsak Londra’da bir kişinin aylık ortalama 1500-2000 sterlin yaşam gideri olur. Bu rakam şu kalemlerden oluşur;

  • Kira

  • Ulaşım

  • Yeme-İçme

  • Sabit Faturalar (su,elektrik,gaz,internet)

  • Market Alışverişi

  • Spor ve Sosyal Etkinlikler

  • Giyim-Kuşam

  • Sağlık


Aylık 1500-2000 sterlin tutan bu rakam evli iseniz fakat çocuğunuz yoksa 2500-3000 sterlin civarında tutar. Çocuklu 3-4 kişilik bir aile iseniz ailenizi geçindirmek için aylık 4000-5000 sterlin harcamanız olur.

Masrafları Anladık! Peki Ya Maaşlar Ne Durumda?


Masraflar böyleyken peki maaşlar ve gelir ne durumda? İngiltere’de maaşlar iyi durumdadır fakat giderleriniz de az değildir. Onun için aldığınız maaşla harcamalar genelde paralel gider. İster kendi işinizde, ister maaşla çalışarak ortalamanın üzerinde para kazanıyorsanız para biriktirme imkanınız da olur. Burada dikkat edilmesi gereken şey, hesapların Türkiye’ye göre değil, İngiltere’ye göre yapılmasıdır. Yani yukarıda verdiğimiz rakamları Türk Lirası’na çevirmekle uğraşmayın. Onun yerine İngiltere’de kazanabileceğiniz parayı ve bu para ile yukarıdaki giderleri karşılayabilecek durumda olup olmadığınızı hesaplayın.

İngiltere’de maaşlar Londra maaşı ve Londra dışı maaşı gibi bir kavramla sınıflandırılır. Bu durum resmi ya da bir kural vs. değildir fakat fiiliyatta durum budur. Nasıl bizde İstanbul’da kazanılan para ile İstanbul dışında kazanılan para farklılık gösteriyorsa, İngiltere’de de Londra ile Londra dışında kazanılan para farklılık gösterir.

Londra’da ortalama net maaş 2000-2500 sterlin civarındadır. Bu rakamın net rakam olduğuna dikkatinizi çekmek isteriz yani vergi sonrası aylık elinize geçen rakamdır. Bunu özellikle belirtiyoruz çünkü İngiltere’de iş görüşmelerinde maaşlar yıllık ve brüt yani vergi öncesi rakam olarak konuşulur. Yıllık brüt maaşınızdan %20-25 civarında vergi kesintisi olur. Örneğin yıllık 40 bin sterlin kazanıyorsanız vergi kesintisinden sonra elinizde yıllık 30-32 bin sterlin kalır ve bu aylık elinize 2500 sterlin demektir. 40 bin sterlin nitelikli kategoriye giren çalışanların alabileceği bir maaştır. Yani mühendis, doktor, vs. gibi. Daha fazlası tecrübe ve sorumluluğa göre değişir ama ortalama budur. Diğer kategorilerdeki çalışanların maaşı daha düşük olabilir. Bu yüzden birçok ailede eşlerden ikisi de çalışmak durumundadır.

Burada bir parantez açıp İngiltere’ye Ankara Anlaşması ile gidenlerin kazanabileceği paradan da bahsetmek isteriz. Ankara Anlaşması ile gidenler bordrolu olarak yani permanent olarak bir şirkette çalışamazlar, kontratlı yani contractor olarak çalışmak durumundalar. Kontraktor ücretler günlük ücret olarak konuşulur ve Londra için günlük 300 ila 500 sterlin arasındadır. Bu paradan vergi kesintisi de yapılır. Kontratlı çalıştığınız şirkete fatura kesip vergi ödersiniz. Aylık çalışma gün sayısı ve kontratlarınızın devamlılığına göre gelirinizi hesaplayabilirsiniz. Ankara Anlaşması kapsamındaki IT uzmanlarının ne kadar kazanabileceğine dair detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere İngiltere’de aylık ne kadar yaşam masrafınız olacağını anlattık. Sitemizde bu konuların hepsi ile ilgili ayrı ayrı detaylı yazılar bulabilirsiniz. Tüm kategorilere bir göz atmanızı öneririz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...