İngiltere’de Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gittiğinizde, yapmanız gereken şeylerin başında banka hesabı açmak gelir. Banka hesabı hem kişisel hem de işle ilgili her konuda gerekli olur. Ayrıca İngiltere’deki ilk yılınızın sonunda yapacağınız vize uzatma işlemleri için de banka hesabı hesaptaki hareketleri belgeleyip ticari açıdan faal olduğunuzu belgeleyebilmeniz açısından büyük önem arz etmektedir.

Bilindiği üzere İngiltere’de çalışarak geçirilen ilk yıl sonunda, İngiltere’de çalışmaya devam etmek için uzatma (extension) başvurusu yapılması gerekmektedir. Yaşanan tecrübelere göre, uzatma talebi yapıldığı sırada en çok dikkat edilen konunun finansal hareketler olduğu anlaşılmaktadır. Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gidip, bir yıl sonra yaptıkları uzatma talebi, finansal işlemlerin yetersizliği nedeniyle reddedilen birçok kişi bilinmektedir. İşte bu noktada uzatma işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yapılıp, talebin kabul edilebilmesi için banka hesabına ihtiyaç duyulmaktadır.

Yapılacak ilk şeylerden biri İngiltere'de banka hesabı açmak.



İlk olarak kişisel banka hesabının açılmasında herhangi bir zorluk bulunmamaktadır ancak önemli olan business account (ticari hesap) olduğu için, ve bu tür banka hesabının da açılması için adres kanıtı (proof of address) şart olduğu için, hesap açma işlemlerinde zorluklar çıkmaktadır. Zira adres kanıtı olarak bankaların kabul ettiği belgeler sınırlıdır. Polis merkezinde kayıt yaptırdıktan sonra, bu kağıtla bankaya giderek önce kişisel banka hesabı açılması, bu sırada da ticari hesap için banka memurunun kabul etmesi durumunda talep verilmesi mümkündür. Ancak polis kaydı ile ticari hesap açılmaz ise, en azından bankada açılması için nasıl bir belge talep edildiğini öğrenebilirsiniz.

Güncel bilgilere göre, hemen hemen tüm bankalar Proof Of Address (POA) istemektedir. POA, tam anlamıyla adres kanıtı anlamına gelmekle birlikte, bireylerin adresini gösteren resmi evraklar kabul edilmektedir. Bunlara örnek olarak kira kontratı, polis kayıt belgesi (police registration certificate), isme kayıtlı hizmet faturası (su, elektrik, telefon, internet vb.) gibi belgeler verilebilir.

Burada özellikle bilinmesi gereken konu, İngiltere’ye ilk gidildiğinde yerleşim ve şirket işlemlerini halletmeden, bireylerin üzerinde herhangi bir adres teyidi bulunmadığı için başvuru yapılamayacağıdır. Zira yukarıda da belirttiğimiz gibi bir çok banka bulunmakta ve farklı prosedürler uygulamaktadırlar. Bazı bankalar polis kayıt belgesinin üzerindeki adresi kabul etmediği gibi, bu kabul etmeyen bankaların bazı şubeleri hesap açabilmektedir. Nihai olarak konu biraz da muhatap olduğunuz banka şubesi ve memuruyla ilgilidir.

İngiltere’nin finansal işlem hacmi olarak en büyük 5 bankası şunlardır:



  1. HSBC

  2. Royal Bank of Scotland

  3. Lloyds Banking Group

  4. Barclays

  5. Standard Chartered


Tüm bankalar Proof of Identity, yani kimlik teyidi için pasaport kabul etmektedir. Buna ek olarak Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gidildiğinde kolaylıkla alınan BRP (biometric residence permit) kartı da yanınızda olacağından, kimlik ispatı için önünüzde herhangi bir engel bulunmayacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, adres belgesi için her bankanın farklı prosedürleri ve kabul ettiği belgeler bulunmaktadır. Hesap açmak istediğiniz bankanın resmi internet sitesinde bulunan Proof of Identity ve Proof of Address sayfalarında hangi belgelerin kabul edildiği detaylı olarak yazmaktadır. Genellikle adres kanıtı için National Insurance Number (NIN), yani herkesin başvurduğu ve sigorta için gerekli numaranın alınması akabinde gönderilen mektup ile başvuruların onay aldığı bilinmektedir. Ancak bu numaranın alınması için işlem süresi aşağı yukarı 3-4 hafta sürebilmektedir.

Sevebilirsin...


Yapılması gereken en mantıklı işlem, en yakın banka şubesine gidip kişisel hesap açtırmak istendiği ve ticari hesap için hangi belgelerin kabul edileceğini öğrenmek olacaktır. Zira yaşanan tecrübelere göre, banka hesabı için bilinmeden verilen belgeler, acemi banka memuruna denk gelinmesi ile birlikte banka hesabının açılma işlemlerini uzatmakta ve maalesef aylar sürmesine neden olmaktadır. İşin takibi problemli olmakla birlikte, işinizi şansa bırakmamanız en doğrusudur. Yapılacak uzatma (extension) başvurusundaki banka hesap hareketlerinin önemini hatırlatmak gerekirse, bir yılda yaşanacak 2-3 aylık bir kaybın telafisi olmayabilir.

Bu yazımızda sizlere İngiltere’de banka hesabı açma ile ilgili temel bilgileri vermeyi hedefledik. İngiltere’de banka hesabı açmak -özellikle yeni gelenler- için bazen oldukça zor olabilmektedir. Bu durumlarda sabırlı olmanızı, pes etmemenizi, muhasebecinizle mutlaka iletişimde olmanızı ve gerekirse uzmanlara danışmanızı öneririz.

İngiltere’de banka hesabı açma, vize, İngiltere’de iş kurma ve Ankara Anlaşması hakkında soru ve görüşleriniz için bize bilgi@ingiltererehberi.net eposta adresinden ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...