İngiltere’de Çıkan Günlük Gazeteler

İngiltere’de basın kültürü çok köklü bir geçmişe dayanıyor. Her ne kadar günümüzde internet haberciliği bir adım öne geçmiş gözükse de asırlardır yayın hayatına devam eden pek çok İngiliz gazetesi bugün hala dünya çapında ses getirebilen güçlü basın organları olarak etkisini sürdürüyor.

İngiliz basınında da gazeteler politik kimliklere sahip. Bu anlamda en bilindik ve keskin haliyle The Guardian sol, Daily Mail ise sağ uçta ünlenmiş iki gazete.

İngiltere’de gazeteler yayın formatına göre genel anlamda ikiye ayrılır.’Tabloid’ format, standart gazete formatında a3 ebatında iken (380 mm x 300 mm),’boardsheet’ olarak adlandırılan format daha büyük kağıt ebatı ve yazı puntosuna sahiptir(578 mm x 380). Yayın hayatına boardsheet olarak başlayan bir çok ünlü gazete son yıllarda köklü değişikliklerle tabloid formatına geçmiştir.

İngiliz Basını’nın bir diğer klasiği hemen her gazetenin pazar günlerine ayrı ve yine bu güne özel isimle basılan eklere sahip olması.

Özellikle İngiltere’de uzun süreli kalma planları yapıyorsanız en azından bu gazetelere göz aşinalığınız bulunması gerektiğini düşündük ve sizler için İngiliz basınını genel hatları ile tanıtan aşağıdaki bilgilendirici içeriği hazırladık.

İngiltere'de Çıkan Gazeteler


The Sun
1.7 milyon tirajla güncel verilere göre İngiltere’nin en çok satan gazetesi. 1964 yılında yayım hayatına başlayan bu gazetenin 1970 yılından itibaren desteklediği tüm partilerin iktidara geldiğini göz önüne alırsak politik trendleri iyi okuyabildiğini söyleyebiliriz. Elbette bu tesadüfte herkese hitap eden tarzı ile bu gazetenin en geniş halk kitlesine ulaşıyor olmasının etkisi de yadsınamaz. Politik anlamda merkez sağa yakınlığı ile biliniyor.

İnternet adresi

The Guardian
İngiliz basınının en araştırmacı ve kaliteli içerik hazırlayan gazetelerinden. 1821 yılında yayım hayatına başlayan bu gazete aynı zamanda İngiltere’nin en eski gazetelerinden biri. İngiliz sol görüşün kalesi olarak biliniyor. Türkiye politiği hakkındaki yazıları ile de bir çok kez gündeme gelmiş bir gazete. Yine 2005 yılında boardsheet boyutlarından midi (470 mm x 315 mm) formatına geçtiler. Pazar günleri yayımlanan ekinin adı ise ‘The Observer’ .

İnternet adresi

The Times
Çıkış tarihi 1785 olan bu gazete sadece İngiltere’nin değil dünyanın en eski ve köklü gazetelerinden. Yaklaşık 215 yıl sonra 2004 yılında boardsheet boyutundan klasik tabloid boyutlarında boardsheet baskı kalitesiyle basılan kompakt formata geçmişlerdir. İnternet üzerinden yayınları 2010 dan sonra paralı hale gelmiştir. Meraklısı için 1785- 2010′ a kadar olan arşivleri yine ücretli olarak internet üzerinden erişilebilir durumda.

İnternet adresi

Daily Mail
4 Mayıs 1986’da yayın hayatına başlayan bu gazete İngiliz sağ görüşe yakın, tutucu yazıları ile biliniyor. Sahibi Lord Rothermere isminden de  anlaşılacağı gibi İngiliz soylu ailelerinden geliyor ve gazeteyi babasından sonra kendisi yönetiyor. Tabloid formatında yayımlanan bu gazete içinde bolca magazinsel popülist içerik de barındırıyor. The Mail Sunday isimli eki ise sadece pazar günlerine özgü yayınlanıyor. 2016 verilerine göre 1.5 milyon tirajla İngiltere’nin en çok satılan ikinci gazetesi unvanını taşıyor.

İnternet adresi

Daily Express
Yaklaşık 103 sayfa kalınlığındaki bu gazete yine tabloid boyutlarında basılıyor. Sahibi İngiliz iş adamı Richard Desmond olan gazete, politik bakımdan radikal sağcı çizgide gözüküyor. Güncel verilere göre 400 bin baskı ile en çok satanlarda 8. Sırada yer  alıyor. Sunday Express adındaki eki ise yine pazar günleri yayınlanıyor.

İnternet adresi

The Daily Telgraph
Yaklaşık tirajı 400 bin olan bu gazete muhafazakar kesimin kalesi olarak biliniyor. Genel anlamda kaliteli içerik üreten bir gazete. Sahipleri ise Barclay Brothers olarak bilinnen David and Frederick Barclay. Bu gazete hala boardsheet baskı ile yayım hayatına devam ediyor.

İnternet adresi

The Financial Times
İngiltere’nin daha çok ekonomi alanında yayım yapan gazetesi. Sahibi Japon The Nikkei. Dünya çapında bir çok finansçının takip ettiği ülkemizde de çokça güdeme gelen bir gazete. Yaklaşık tirajı 198 bin civarında.

İnternet adresi

Daily Mirror
Günlük 809 bin tirajla yine İngiltere’nin en çok okunan gazetelerinden biri. Görüş olarak İngiliz soluna yakın duruyor. Bununla beraber güncel, magazinsel içerikler de barındırıyor.

İnternet adresi

Metro
Yayın gelirini reklamlardan sağlayarak ücretsiz yayın yapan bir gazete. 1999 yılında kurulmuş. Diğerlerine göre yeni sayılmasına rağmen muhtemelen ücretsiz olması sebebiyle ülkenin en çok okunan 3. gazetesi. Sadece hafta içi basılıyor. Bir çok metro istasyonundan ve şehir merkezlerinden kolaylıkla temin edilebilir.

İnternet adresi

Evening Standart
Metro’dan sonra İngiltere’nin en çok okunan 4. Gazetesi. Yine ücretsiz ve 88 sayfalık bir içeriğe sahip. Metro gibi bu gazeteyi de akşam rutininde toplu taşımalarda evlerine dönen İngilizler’in elinde çokça göreceksiniz.

İnternet adresi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...