Ankara Anlaşması Başvurusu Ret Nedenleri






Ankara Anlaşması kapsamında yapılacak başvurunun süreci üç farklı şekilde olacaktır.

  1. Başvuru direkt kabul edilebilir

  2. Başvuru sahibi mülakata çağırabilir ve akabinde onay / ret alabilir

  3. Başvuru direkt reddedilebilir


Başvuru sürecini ve dikkat edilmesi gereken konuları bu sitede Ankara Anlaşması isimli kategoride bulabilirsiniz. ingiltererehberi.net sayfalarında başvurunuzun mümkün mertebe ret cevabı almaması için yaşanılan tecrübeler, örneklendirmeler ve genel bilgiler bulunmaktadır. İlginize sunulan konulara dikkat etmeniz ve kuvvetli bir başvuru yapmanız durumunda, olumsuz cevap alma ihtimaliniz doğru orantıda azalacaktır.

Maalesef başvuruların reddedilmesi de olabilecek sonuçlar arasındadır. Öncelikle bunu kabul etmek ve bu gerçekle barışık olunması gerekmektedir. İyi niyetin korunması, eksiksiz belgelerle ve iş planıyla yapılmış bir başvuru akabinde önemlidir. Burada en önemli noktalardan biri başvuru sürecidir. Tüm adaylara tavsiyemiz; tüm başvuruların ayrı ayrı incelenmesi ve kontrol edilmesi sebebiyle sabırlı olunması gerektiğidir. Zira birbirine çok yakın nitelikte yapılan başvuruların bile, birinin reddedilmesi, diğerinin ise kabul edilmesi mümkündür. Başvuruda iletilen belgelerdeki eksiklikler, sermaye ve iş planının zayıflığı gibi nedenler en büyük ret nedenleri arasındadır.

BAŞVURU RET NEDENLERİ


Sitemizdeki bilgiler kulaktan dolma ve aracıların veya üçüncü şahısların anlattıklarıyla değil, direkt olarak yaşanılan tecrübelere dayanarak yazılmıştır. Bu kapsamda, başvuruların red nedenlerini aşağıda bulunduğu gibi gruplandırmak mümkündür.

Sermaye



Ne az ne gereğinden fazla, işe başlamak için gereken kadar sermaye yeterli olacaktır.




Her insanın bir ülkede ve bulunduğu şehirde yaşamını sürdürmesi belli masraflar gerektirir. Bu her insanın yaşam standardına göre değişse de, temel masraflar ve temel giderler aynıdır. Bu konuyla ilgili detaylı bilgilendirme ve İngiltere’deki yaşam masraflarını bu sayfamızda bulabilirsiniz. Yapılacak işin de, diğer tüm işler gibi bir sermayesi olacaktır. Buradan anlaşılması gereken konu, finansman olarak sadece “sermaye” kelimesine odaklanmadan, İngiltere’de çalışma planı yapan kişinin hayatını ve ek olarak iş masrafları (sermaye) dahil sürdürebilmesi için gereken miktarın belirlenmesidir. Örnek vermek gerekirse; iş kurabilmek için tabii olarak kişinin bazı masrafları olabilmektedir ancak özellikle bir grafik tasarımcıdan veya tercümandan bahsedersek, bu gibi iş alanında çalışan kişilerin sermayeden çok, hayatını sürdürebilmesi için sahip olduğu bütçe daha önem kazanmaktadır. Örneğin £5000 sadece sermayeyi ve iş için harcanacak parayı kapsaması için yönlendirilen bir banka hesap belgesi akabinde, ek olarak hayat masrafları için de bir miktar gösterilmesi, başvurunun finansal sağlamlık kapsamında reddedilme ihtimalini azaltacaktır. Aksi takdirde mülakatta vize memuru tarafından veya konsolosluk temsilcisinin size ulaşarak yaşam masraflarını nasıl karşılayacağınızı sorması olasıdır. Zira her iş garanti olmadığı gibi, her sermaye de geriye kazanç getirmeyebilir. Bu durumda tüm sermayenin iş için harcandıktan sonra, herhangi bir iş yapılamaması durumunda, gelir olmadığından, temel yaşam masrafları giderilemeyecek ve birey kendisine bakamayacaktır.

Bu nedenle; yapacağınız iş alanına göre belirleyeceğiniz sermayede gerçekçi olunması önemli bir unsurdur. Ek olarak aylık masraflarınızı, yukarıda belirttiğimiz sayfamızdan hesapladıktan sonra, en azından taslak olacak şekilde hazırlamanız ve yapacağınız başvuru süreci kapsamında belirlemeniz büyük önem arz etmektedir. Tecrübeye binaen, sadece İngiltere değil, Türk vatandaşlarının tabi olduğu tüm diğer ülke vizelerinde, kontrolörlerin ve vize memurlarının ilk dikkat ettiği konu maddi güç ve kişinin kendisini bağımsız olarak tek başına geçindirmeye gücünün yetip yetmediğidir.

Sermayeniz ile iş planınızın bütünlüğü konusunda da dikkatli olunması gerekmektedir. Örnek olarak; iş planında iş ile ilgili bir çok satın alma gerçekleştirileceğini (ekipman vb.) belirttikten sonra, verilen sermayenin bu miktarla örtüşmemesi, başvurunun reddedilme ihtimalini artıracaktır.

Tecrübe edilen bir diğer şey ise; sermaye olarak gösterdiğiniz miktarın kaynağının neresi olduğudur. İlgili sermayenin çalışılarak ve müşterilere hizmet edilerek mi kazanıldığı, bu şekilde kazanıldı ise faturaları ve varsa diğer belgeleri gibi kanıtlar istenmektedir.

Son olarak; ilgili sermaye ve diğer yaşam masraflarına ayırdığınız bütçenin, bireysel olarak tamamen size ait olduğunu belirtmeniz büyük önem arz etmektedir. Bir yakınınız size para yollamış olabilir, bunda hiçbir problem bulunmamaktadır. Ancak miktarı o şahsın hesabında göstermeniz, ret alma ihtimalinizi artıracaktır. En azından ilgili miktarı kendi hesabınıza aktardıktan sonra, sermayenin nereden geldiğine ilişkin soruya, ailenizden veya yakınınızdan destek aldığınızı ve miktarın tamamen kendi kullanımınız için ayrıldığını belirtebilirsiniz. Zira vize memurları, başka banka hesaplarında bulunan miktarlara güvenmemektedir.

Eğer bir akrabanızdan para aldıysanız, bu parayı size  İngiltere’de iş kurmanız için verdiğine dair yazılı ve o kişi tarafından imzalı bir belge sunmalısınız. Bu belge ile birlikte size bu parayı veren yani bir nevi sponsor olan kişinin kimlik, adres, telefon bilgileri ve size yakınlık derecesi de belirtilmelidir. Aksi takdirde sadece “şu akrabamdan aldım” demek yeterli olmaz ve vizenizin reddedilmesine neden olur. Burda vurgulamaya çalıştığımız konu, hesap ya da hesaplarınızda gösterdiğiniz paranın tamamen size ait ve sizin kontrolünüzde olması. Geçici olarak bir yakınınızdan borç almanız ve bunu göstermeniz vize memurunun dikkatinden kaçmaz ve başvurunuzu reddeder. Bir de para size ait ve siz kendiniz biriktirmiş olsanız bile eğer paranın kaynağı belli değilse başvurunuz yine reddedilir. Kaynağını belirtmek demek, eğer parayı iş yaparak elde ettiniz ise ilgili faturalar, bir yerde maaşlı çalışarak biriktirdi iseniz maaşınızın yattığı hesap hareketleri ve maaş bordronuz, ya da miras, aileden alınan para, vs. hangi yasal yoldan elde etti iseniz ona ait belgeler gerekmektedir.

İş Planı



Ankara Anlaşması ile vize başvurusunda en temel ve önemli şey iş planıdır.




Başvurunuzu kuvvetli kılan en büyük unsur şüphesiz iyi düzenlenmiş bir iş planıdır (Business Plan). Sermayeniz yüz binleri bulsa bile, mantıklı düzenlenmiş ve düzgün bir iş planı yapılmadıktan sonra, başvurunuza ret alma şansınız oldukça yüksektir. Burada dikkat edilmesi gereken konu; sermaye her ne kadar yüksek olursa olsun, iş planınızın yapacağınız işe uygun olması, bütünlük arz ediyor olması ve mantıklı olmasıdır. Bu şartlar sağlanmazsa vize memuru sizin o işi hakkıyla yapabileceğinize ikna olmaz ve başvurunuz reddedilir.

İş planınızı hazırlamak için birkaç seçenekle yardım alabilmeniz mümkündür:

  1. Yeterli bilgiye sahipseniz, araştırmanızı yaptı iseniz ve ne yapacağınızı tam olarak biliyorsanız kendiniz hazırlayabilirsiniz

  2. Daha önceden kabul edilmiş bir iş planını örnek olarak alabilir ve örneğe paralel olarak bir iş planı oluşturabilirsiniz. Burada bir konu oldukça önemlidir; örnek olarak kullandığınız iş planını kopyalamadan kendi iş planınızı hazırlamanız daha sağlıklı olacaktır. Kendinizin yaptığı özgün (unique) bir iş planı ile kopyalanmış bir iş planı farklı olacaktır

  3. Danışmanlık veya avukatlık bürolarından iş planı hazırlanması için destek alabilirsiniz. İş planı hazırlatma ve danışmanlık alma işlemlerinin ücretli olduğunu unutmayınız. Genellikle bu işlemler İngiltere para birimi üzerinden gerçekleştirilmekte ve Türk Lirasına çevrildiğinde ciddi miktarlara olmaktadır


Gerçek şudur ki; tamamen farklı bir ülkede çalışabilmek, farklı pazarlarda, farklı kültürlerde para kazanabilmek, sanıldığından kolay değildir. Her meslekte ve alanda olduğu gibi, bu maceranın da belirli bir tecrübeye, çalışkanlığa ve azme ihtiyacı bulunmaktadır. Çoğunluk tarafından kabul edilen ve tavsiye edilen bilgilere göre; başvuru yapacak bireylerin iş planını kendileri hazırlaması yönündedir. Çünkü çoğu kişi iş planı bile hazırlayamayan bir bireyin, farklı bir ülkeye gidip başarılı olamayacağının altını çizmektedir.

Yapılabilecek ve mantığa en uygun seçenek, başvurusu kabul edilmiş birden fazla (tavsiye olarak en az 3) iş planı inceledikten sonra, bireylerin kendi iş planlarını sıfırdan yazarak oluşturmalarıdır. Böylece hem mülakatta iş planınız üzerinde sorulan sorulara mantıklı ve bilgili olarak cevap verilebilecek, hem de başvuru bütünlüğü korunacaktır.

Mülakata çağrılmanız durumunda, iş planında iletilen bilgilerin tutarsızlığı da vize memurunun başvurunuzu kabul etmemesini sağlayabilir. Bu nedenle, mülakata gitmeden önce mutlaka mülakat sırasında sorulabilecek potansiyel tüm soruları çalışarak gidiniz. Mülakatla ilgili bilgilendirmelere ve potansiyel sorulara mülakatlarla ilgili rehber görevi gören bu sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kişisel Geçmiş



Ne iş yaparsanız yapın özgeçmişiniz önemlidir.




Bazı durumlarda özellikle yurt dışına fazla seyahat etmiş bireylerin, İngiltere’de bulunurken vizelerindeki kuralları ihlal etmesi, çoğu zaman başvuruların reddedilmesine sebep olmaktadır. Örnek vermek gerekirse; turist vizesi ile İngiltere’ye gidildikten sonra, vize bitiş tarihinden sonra İngiltere’de kalıp, akabinde çıkış yapılmış ise, bu işlem verilen vizenin suistimali olarak görülmekte ve başvurunuzun reddiyle sonuçlanmaktadır. Örnekler çoğaltılabilir ancak genel olarak bir başlıkta toplamak gerekirse; özellikle İngiltere’ye giriş çıkışlarda ve vizeniz ile ilgili durumlarda bir düzensizlik tespit edilmemesi ve bireylerin de buna imkan vermemesi büyük önem arz etmektedir.

Ek olarak, Ankara Anlaşması kapsamında başvuru yapan bir kişinin, başvurusu sonuçlanmadan Turist vizesi başvurusu yapması da, tecrübeyle sabit olarak, Ankara Anlaşması başvurusunun reddine yol açmaktadır. Bu nedenle, başvurunuz sonuçlanmadan başka herhangi bir vize başvurusu yapılmaması gerekmektedir.

Eğitim ve Tecrübe



Vize Ofisi, kuracağınız işle ilgili eğitim ve tecrübenizin olmasına dikkat eder.




İngiltere’de çalışacağınız iş üzerinde eğitim sahibi değilseniz veya tecrübeniz bulunmuyorsa ret cevabı olasılığı bir hayli yüksektir. Basit bir örnek olarak; bilgisayar mühendisliği mezunu bir kişinin, bilgisayar programcılığı, wed tasarım, grafik tasarım ve bunun gibi eğitimine uyan meslekler yerine, tamamen farklı olarak finans danışmanı, çevirmen ve bunlarla sınırlı olmayan diğer meslekleri yapmak istemesi, vize memurunun aklına ilk takılan konu olacaktır. İngiltere, Türkiye ile yaptığı bu anlaşma kapsamında hem ülkeye, hem de sektörlere destek olabilecek ve en azından kendi piyasasını canlandırabilecek başvuruları arzu etmektedir. Bu nedenle tabir yerindeyse bir mülteci değil, iş yapabilecek, çalışabilecek ve hem kendisine, hem de ülkeye katkı sağlayacak ciddi bireyler aramaktadır. Bu şekilde farklı eğitim geçmişi ve tecrübesi ile yapılan başvuruların kabul edilmemesi yüksek bir olasılıktır.  Yapacağınız iş ne kadar çok eğitim geçmişiniz ve tecrübe ile bağlantılı ise, kabul edilme şansı da o kadar yüksektir.

Özetlemek gerekirse, başvuruların birden fazla ret nedeni bulunmaktadır. Özellikle vize memurları tarafından kontrol edilen detaylar yukarıdadır. Başvuru sahiplerinin tüm belgelerindeki bütünlüğü sağlamaları, gerçekten yapmak istedikleri işe ilgili olmaları, sermayede gerçekçi olmaları ve başvurularında herhangi bir açık bırakmamaları durumunda mülakatsız onay alabilme ihtimalleri oldukça yükselmektedir.

Son olarak, başvuruyu iletmeden önce empati yapıp, mülakata çağrılma şansınızı göz önünde bulundurarak kendinizi vize memuru yerine koymanız ve kendi açıklarınızı düşünüp ortaya çıkarmanız reddedilme şansınızı azaltacaktır.

Sevebilirsin...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...