İngiltere’de Resmi Tatiller

Her ülkede olduğu gibi İngiltere’de de devlet tarafından belirlenmiş resmi tatil günleri vardır. Birleşik Krallık içerisinde resmi tatillerde bankalar kapalı olduğu için resmi tatillere İngilizce’de “Bank Holiday” denir. Bunu Türkçe’ye “Banka Tatili” olarak çevirebiliriz fakat “Resmi Tatil” şeklinde çevirmek ve kullanmak daha anlamlı olacaktır.

İngiltere, Birleşik Krallık adı altında İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzet İrlanda’yı kapsayan bir ülkedir. Resmi tatiller bu ülkelerin hepside geçerlidir fakat tarihsel olay ve geleneklere göre bazı resmi tatiller farklılık arzeder. Bu yazımızda sadece İngiltere sınırları içerisinde tatil olan özel günlere göz atacağız.

İngiltere’de resmi tatillere “Bank Holiday” denir.




Banka tatili kavramı ilk olarak 1871 yılında resmiyet kazanmıştır. Bu tatil günlerinde tüm bankalar kapalıdır. Bankalar dışında diğer iş alanlarında çalışanlar ise iş sözleşmelerine göre ya izinlidir ya da fazla mesai ücreti ödenerek çalışmaktadır.

Yeni Yıl


Yılın ilk günü olan 1 Ocak aynı zamanda yılın ilk resmi tatilidir. Eğer ki 1 Ocak hafta sonuna denk gelirse ilk pazartesi günü tatil olur. Yeni yıl İngiltere, İskoçya, İrlanda ve Galler’de büyük bir coşkuyla kutlanır. İnsanlar sevdikleriyle bir araya gelip ziyafet çekip yeni yılın şerefine kadeh kaldırırlar. Ayrıca geleneksel olarak yeni yılın ilk günü yediğimiz, yaptığımız, gördüğümüz ilk şeyin ya da sokakta yürürken gördüğümüz ilk kişinin yılın geri kalanındaki talihimizi etkilediğine inanılır.

Kutsal Cuma ve Paskalya


Hayırlı Cuma, Büyük Cuma veya Paskalya Cuması olarak da bilinen dünya genelindeki Hristiyanların İsa Mesih’in çarmıha gerilişini ve Golgotha’da ölümünü andıkları dini gündür. Paskalya Pazarı’ndan önceki cumaya denk gelen Kutsal Cuma, Musevilerin Hamursuz Bayramı ile çakışabilir. Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Bahar mevsiminin başlamasından (22 Mart) sonraki ilk dolunay gözlemini takip eden ilk pazar günü Paskalya, cuma günü ise Kutsal Cuma olmaktadır. 2017 yılı için tam tarih verecek olursak, bu tarih 14 Nisan’a denk gelmektedir. Paskalya ise 17 Nisan’a denk gelmektedir. Bu iki gün resmi tatildir.

Early May Bank Holiday (May Day)


Mayıs ayının ilk pazartesi günü bayram havasında kutlanan bu özel günün kökleri antik zamanlara kadar dayanmaktadır. Düşünce olarak bizdeki Hıdırellez’e benzer, havaların ısınması kutlanır. Nasıl ki Hıdırellez’in ateşin üzerinden atlama, özel yemekler yapma gibi gelenekleri varsa, bugünün de kendine has gelenekleri vardır.

Morris dansçılarının gösterileri. (Halk oyunu diyebiliriz)




 

İnsan yapımı bir dönme dolaba benzeyen Maypole dansı.




 

Bu gibi etkinlikler bugünde yer alırlar. 2017 yılı için kutlanma tarihi 1 Mayıs’tır.

Bahar Tatili


Mayıs ayının ilk pazartesi günü bayram olarak kutlandığı gibi son pazartesi günü de bahar tatili adı altında kutlanır. Aslında hepimizin bildiği, severek izlediği bayırdan aşağı yuvarlanan peyniri kovalama yarışması da bugün yapılır. Bunun yanı sıra Endon isimli bir köyde de bugün, bekar kadınlar arasında en güzel giyinen seçilir. Erkekler arasında ise en yükseğe saman balyası atma yarışması düzenlenir. 2017 yılı için bu tatil 29 Mayıs’a denk gelmektedir.

Yaz Tatili


Bahar tatilinin kutlandığı bir ülkede yaz tatili de kutlanmazsa olmaz. Ancak tatil dediğim -özellikle de yaz tatili- için aklınıza 2 haftalık bir tatil gelmesin. Sembolik olarak sadece bir günlük tatil. İlk olarak İskoçya’da Ağustos ayının ilk pazartesi günü kutlanılmaya başlanan bu tatil 1971 yılından itibaren İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda için Ağustos ayının son pazartesi günü kutlanmasına karar verilmiştir. 2017 yılı için bu tatil 28 Ağustos gününe denk gelmektedir.

Noel Bayramı


Ülkemizde de zaman zaman tartışma konusu olan, yılbaşı ile birçok kez karıştırılan, ağacıyla ünlü, Hz.İsa’nın doğumunun kutlandığı gündür. 25 Aralık tarihinde kutlanır. Eğer 25 Aralık, 2016 yılında olduğu gibi hafta sonuna denk gelirse 26 Aralık günü başka bir tatil günü olduğu için 27 Aralık gününe ertelenir. Fakat kutlamalar 25’inde yapılır, ertelenen sadece tatil olur.

Aziz Stefen Günü


Hristiyanlar’ın ilk şehidi olarak kabul edilen Aziz Stefen’i anma amacıyla Noel’in ertesi gününe yani 26 Aralık’a denk gelen gündür. Oluşan seküler yapıyla birlikte bu güne “Boxing Day” ismi de verilmiştir. “Boxing” denilince akla ilk gelen boks sporu olsa da kutu anlamına gelen “box” kullanılmıştır. Boxing Day’de insanlar birbirine hediye verir, bu şekilde bir geleneğe dönüşmüştür.

İngiltere’de 2017 ve 2018 Yılları İçin Resmi Tatil Tarihleri


















































2017
2 OcakPazartesi        Yeni Yıl
14 Nisan   Cuma        Kutsal Cuma
17 NisanPazartesi        Paskalya
1 MayısPazartesiEarly May bank holiday
29 MayısPazartesi        Bahar Tatili
28 AğustosPazartesi        Yaz Tatili
25 AralıkPazartesi        Noel
26 Aralık     Salı        Aziz Stefen Günü


















































2018
1 OcakPazartesi        Yeni Yıl
30 Mart   Cuma        Kutsal Cuma
2 NisanPazartesi        Paskalya
7 MayısPazartesiEarly May bank holiday
28 MayısPazartesi        Bahar Tatili
27 AğustosPazartesi        Yaz Tatili
25 Aralık      Salı        Noel
26 AralıkÇarşamba    Aziz Stefen Günü

Sevebilirsin...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...