İngiltere’de İkinci El Eşyalarımı Nasıl Satarım?






İhtiyaç fazlası eşyanızı atıp kendinize ferah bir alan mı oluşturacaksınız? Ya da yenisini alacaksınız ve eşya atılsın istemiyor musunuz? Belki de Türkiye’ye kesin dönüş yapma kararı aldınız. O zaman eşya satmak en iyi seçenek olabilir. Zaten İngiltere’deki kanunlar gereği ev eşyalarını çöpe atamıyorsunuz, ciddi miktarlarda para cezasına çarptırılabilirsiniz.

Evdeki bir eşyayı atmak için harcayacağınız taşıma bedeli ve ödemeniz gereken vergi miktarı yenisini almaktan daha pahalıya gelebiliyor. Durum böyle olunca da çözüm yollarını sunmak bize düşer. İlk cevabımız yine internet.

Bizdeki spotçular gibi çalışan internet sitelerinden tutun, direkt olarak alıcıya ulaşıp fiyatta pazarlık bile yapabileceğiniz internet siteleri ve telefon uygulamaları mevcut.

Furniture Recycling Shop


“Bize satın” sloganıyla piyasaya çıkan güzide bir internet sitesi. Yaklaşık 12 yıl kadar önce kurulan bir aile şirketi aslında. Stoklarındaki kaliteli ürünleriyle gurur duyan bu şirket, aynı zamanda kendi ellerinde olan eşyaları da yine internet üzerinden ya da mağazalarından satışa sunmaktadır. Birçok yerel işletmeye ve sinema endüstrisine de eşya sattıklarını belirtmekte fayda var.

Peki bu şirkete eşya satmak için ne yapmak gerekiyor? Satmak istediğiniz eşyanın fotoğrafını çekip şirkete mail atıyorsunuz. Onlar da size fiyat teklifleriyle bir geri dönüş yapıyorlar. Ama bu şirketin al-sat üzerine kurulu olduğunu ve sadece mobilya aldıklarını belirtmekte fayda var.

Stuff U Sell


Bu site tam olarak “İşimdeyim gücümdeyim, eşya satmak için ayıracak pek vaktim yok ama eşyalarım çok da ucuza gitmesin.” diyenler için geliyor. Yani sizin yerinize eşyalarınızı satan bir site. Peki nasıl satıyorlar? Öncelikle satmak istediğiniz eşyanızı isterseniz onlar gelip alıyorlar. Bunun için ekstra ücret ödüyorsunuz tabii ki. Ya da size en yakın olan toplama noktasına götürüyorsunuz. Eşyanız profesyonel şekilde fotoğrafı çekilip, açıklaması yazıldıktan sonra eBay üzerinden satışa çıkarılıyor. Size de takip etmeniz için ilan linki gönderiliyor. Daha sonra eşyanız satılınca site kendi komisyonunu kesip kalan parayı size veriyor. Bu komisyon da ürününüzün boyut ve fiyatına göre değişiklik göstermektedir.

eBay


Konusu açılmışken eBay’den bahsetmemek olmaz sanırım. Aslında eBay bir şey alıp satarken ilk tercihimiz olmalı. Çünkü bahsettiğim 2 şirket de kendi mallarını satmak için eBay’i kullanmaktalar. eBay ismi size tanıdık gelmediyse eğer ülkemizdeki uzantısını duyunca bazı soru işaretlerini kafanızdan silmis olacağız. eBay ülkemize “GittiGidiyor” olarak giriş yapmıştır. Bunun sebebi ise gümrük kurallarımızın eBay’in aktif olduğu ülkelerdeki kurallarla farklılık göstermesi. O yüzden tüm eBay politikasını değiştirmek yerine Türkiye e-ticaret piyasasına farklı bir isimle giriş yapmış bulunuyorlar.

Peki bu eBay’de eşya nasıl mı satılır? Cevap çok kolay. Hesap oluşturup satmak istediğiniz eşyanın fotoğrafını yüklüyorsunuz. Güzel bir açıklama yazıp belirlediğiniz fiyattan ya da açık artırma usülü, sizin belirlediğiniz bir süre zarfında satışa sunuyorsunuz. Ürününüz satılırsa da eBay kendi komisyonunu kesip kalan parayı size ödüyor. Ancak ilanı koyduktan sonra gelen mesajlara siz cevap veriyorsunuz ve eşyanızın nasıl taşınacağını siz belirliyorsunuz.

Gumtree


İngiltere’nin en popüler alışveriş sitesi. Aslında alışveriş sitesi olarak bahsetmemiz ne kadar doğru emin değilim. Çünkü Gumtree alışveriş sitesinin ötesinde, o bir topluluk ismi. Bu siteden alışveriş yapabileceğiniz gibi, kayıp evcil hayvan bildirimleri, sosyo-kültürel etkinlikler, iş-işçi arayışı gibi aklınıza gelebilecek her türlü şeyi bulabileceğiniz bir topluluk aslında. İngiltere’de kullanılan en popüler internet sitelerinden bir tanesi olduğu için satmak istediğiniz eşyalarınız için bu siteye de ilan koyabilirsiniz. Hesap açmak ve ilan vermek ücretsiz olsa da ek ücret ödeyip ilanınızı listenin üst sıralarına sabitlemek ve daha çok kişiye ulaşmasını sağlamak gibi ek seçenekler de mevcut.

letgo


Türkçe’ye “Sal gitsin” ya da “Gönder gelsin” diye uyarlayabileceğimiz bir cep telefonu uygulaması. Bu uygulama ile aklınıza gelen her türlü şeyi satabilirsiniz. Şimdilik sattığınız üründen ya da koyduğunuz ilandan herhangi bir ücret almamakta, ancak yakın gelecekte ne olacağı bilinmez. Fakat ürün ilanını en hızlı şekilde verip, müşterilerin size en hızlı şekilde ulaşabileceği bir uygulama. Ayrıca bir müşteri ile anlaştığınız zaman parayı size ya elden veriyor ya da sizin yanınızda hesabınıza gönderiyor. Ürünün nasıl ulaştırılacağı paranın nasıl ödeneceği ise tamamen sizinle müşteri arasındaki anlaşmaya kalmış. Uygulama size herhangi bir ödeme seçeneği sunmuyor.

Bahçe Satışı


Dizilerde ve filmlerde gördüğümüz, özellikle de Amerikan kültüründe garaj satışı olarak tabir edilen satış türü. Nasıl mı oluyor? Eğer oturduğunuz evin genişçe bir ön bahçesi varsa ve önünüzdeki yol insan/araç trafiği bakımından biraz hareketliyse bahçe satışı yapmamanız için sebep yok. Satmak istediklerinizi ön bahçeye çıkarıp -belki bir de kartondan ufak tabela gibi bir şey yapıp- oturup bekleyin. Üstelik paketlemeymiş, kargolamaymış hiçbir şeyle uğraşmazsınız. Ayrıca bu sıkı pazarlıkçı olan İngilizler’e kurban bayramlarında koyun alırken kaptığınız pazarlık yeteneğinizi göstermek için müthiş bir fırsat!

Car Boot Sale


Araba bagajınızı bir pazar tezgahı haline getirebildiğiniz bu sistem ise bildiğimiz pazar mantığıyla çalışmakta. Özellikle yaz aylarında güzel havalarda, okul gibi kamu binalarının bahçelerinde ya da oto pazarlarının çimlik alanlarında yapılmakta.

Pazar alanından bir görünüm




Pazar ya da fuar alanı gibi işleyen bu yerlerde herkes satış yapabilir. Satış yapacağınız aracın büyüklüğüne ya da satış  yapacağınız pazara göre ödediğiniz ücret de farklılık göstermekte. Hatta bazı pazarlar alışveriş yapmak için gelen müşterilerden de küçük de olsa bir ücret talep etmekte. Ön bahçeniz yoksa ya da yeterince insana ulaşamayacağınızı düşünüyorsanız bu tür pazarlar size daha uygun bir seçenek olabilir.

Gazete İlanı


Bildiğimiz gazete ilanı. Bulunduğunuz şehrin yerel gazetesine bir ilan verin ve oradan satmayı deneyin. Üstelik satmak istediğiniz şey 100 sterlinden daha az ise genellikle ilan için bir ücret istemiyorlar.

Rehinci


“Pawn Shop” ismiyle bilinen bu dükkanlar kullanılabilir durumdaki eşyalarınızı değerinin altına hemen alırlar. Amacınız sadece fazla eşyadan kurtulmak ve onu taşımakta da sıkıntı çekmiyorsanız en yakın rehinciye gidip eşyanızı bırakabilirsiniz.

Kısacası eşyalarınızı satmak için birden çok seçenek bulunmaktadır. İnternet seçenekleri için de Facebook grupları, Amazon, Gumtree, Preloved gibi siteler de her zaman bir alternatif oluşturuyor. Kendi zaman ve fiziki olanaklarınıza göre bunlardan bir tanesini seçebilir, eşyalarınızı kolayca satabilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Vize Danışmanlık Firmaları Telefon ve Epostalarınıza Neden Cevap Dönmez?

planı son dönemde artık burdan gideyim de neresi olursa olsun şeklinde bir düşünce halini almaya başladı. Daha iyi bir kariyer ve yaşam am...